| Subcribe via RSS

King Boxer aka Five Fingers Of Death

november 25th, 2008 | Postad i Film, Martial Arts/Kung-Fu av H

Chao Chih-Haos kungfu-lärare har blivit gammal, för gammal för att kunna hjälpa Chao att bli så bra han kan bli. Därför skickas Chao till en annan skola där han tränar under mästaren Shen. Efter lång tids träning anser Shen att Chao är redo att lära sig den hemliga tekniken Iron Fist, men Shens toppelev Han får reda på det och blir svartis.

Samtidigt knallar tre japaner runt på uppdrag av motståndarskolans ledare Ming Dung-Shun (I kid you not) och dunkar ner motståndare. Han lierar sig med den onde Dung-Shun och ser till att Chao blir överfallen och får sina händer sönderslagna. Dung tackar Han för hjälpen genom att slita ut hans ögon.

Chao måste nu hela sina händer och hämnas på allting samt vinna en tävling. Vilket han gör.

1972 var kungfu-filmen fortfarande relativt i sin linda. När man under slutet av 70-talets slut och hela 80-talet mosade ut tonvis med filmer stal man oftast bitar av – eller hela – handlingar från filmerna som gjordes runt den här tiden. Därför är det viktigt när man ser en film som King Boxer att man vet att det var här originalen gjordes, annars är det lätt att avfärda den som något man sett förut.

Dock, när det gäller just King Boxer, har det gjorts kopior som blivit bättre än originalet. Flera idéer som presenteras utförs inte så bra som man kan önska, och en del saker som t.ex. när Lieh Lo härdar händerna i varmt grus blir mer ett snabbt klipp i förbigående än en cool grej.

Fightscenerna är ganska otypiskt snabbt klippta med många olika tagningar. Kast och hopp ser orealistiska ut och det är allt för många slag och sparkar mot kameran följt av någon som låtsas bli träffad. Lieh Lo ser ut att vara i koma större delen av filmen, och verkar ibland inte ha nån större lust att röra sig för mycket i onödan.

Jag kan inte säga att jag blev imponerad av den här filmen alls. Man presenterar en del nya idéer – något som den koreanska regissören Chang-hwa Jeong oblygt tar äran för i extramaterialet – men utförandet är icke godkänt.

Dragon Dynastys utgåva av filmen ger oss en felfri transfer av filmen. Bilden är perfekt, så när som på några klipp som filmats med viss oskärpa – inget man kan belasta DVD:n för alltså. Ljudet är 5.1-mono och innehåller med andra ord rent frontljud och inget annat. Det engelska dubspåret är lite skränigare än mandarinspåret, men godkänt. De engelska texterna är stundvis ganska dåliga men inte värre än att man förstår. Extramaterialet består av ett kommentarsspår med bl.a. Quentin Tarantino som jag inte lyssnat på, och några intervjuer som är ganska intressanta samt typ trailers eller nåt som jag inte kollade på.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud