| Subcribe via RSS

Just Before Dawn

juni 15th, 2012 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Fem campare bestämmer sig för att bege sig ut i vildmarken för att undersöka en mark som en av dem har köpt. När de anländer blir de varnade av skogsvaktaren Roy McLean (George Kennedy) att folk som har begett sig upp i bergen oftast inte kommer tillbaka. Gänget struntar i McLean’s varningar och fortsätter längre in i skogen för att slå läger – och det dröjer inte länge förrän de börjar försvinna, en efter en…

När jag satt och tittade på Just Before Dawn började jag fundera varför i helsike de gjort filmen så jävla lång för. Min version ligger på 101 minuter och filmen innehar en hel del dödtid som bara förlänger filmens speltid, men som inte fyller ut den med någonting intressant – utan mest en massa snack, folk som vandrar runt i skogen och helt ointressanta nakenbadsscener. Nu i efterhand när jag kollade upp versionen jag har inser jag vilket jack ass jag är. Originalversionen (som troligtvis är den vanligast förekommande versionen) ligger på 90 minuter i speltid, den jag såg var en ihopklippt version som inte bara innehåller scener ifrån originalet, utan också ifrån den sällsynta alternativa UK disken och det amerikanska Paragon bandet för att skapa den längsta, mest oklippta versionen av filmen. Jeez…

Nåja. Det förklarar ju faktiskt en hel del varför filmen kändes så långrandig bitvis, men samtidigt undrar jag hur lite dödtid som finns i originalversionen ändå, då större delen av den första halvan går åt på att visa (som jag skrev ovanför) folk som pratar, vandrar runt i skogen och helt ointressanta badscener (som möjligtvis vart bortklippta, vad vet jag..). Den här förlängda versionen på 101 minuter är otroligt långdragen hur som helst och bitvis börjar det klia något enormt i spola-fingret.

Skådespelarna är rätt bra, men George Kennedy har en på tok för liten roll i min mening, då han bara syns till i kanske 6, 7 minuter sammanlaggt under hela filmens gång. De få effekter som syns till ser bra ut och en och annan grej imponerar rent utav. Manuset är rätt klyschigt och det är inte så där värst svårt att lista ut vad som komma skall för den slasher-vane – eller nåt.

Just Before Dawn är inte direkt en dålig film, bara det att jag troligtvis såg en version man ska se om man är ett fan av filmen. Eller nåt åt det hållet, antar jag. Personligen tyckte jag att den här förlängda versionen var väldigt seg och inte speciellt underhållande, även om filmen är välgjord och säkerligen är bättre i 90 minuters versionen. Eller nåt. Helt okej film hur som helst.

2 Comments

2 Responses to “Just Before Dawn”

  1. Vrångmannen Says:

    Minns den som rätt schysst. Ska se om.


  2. J Says:

    Ja, den var väl okej, men den var knappast något märkvärdigt direkt. Fast, det KAN ha med att göra att jag såg en editerad version av filmen också. Eller nåt. Vad vet jag.


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud