| Subcribe via RSS

The Dead Zone

april 21st, 2013 | Postad i Drama, Film, Thriller av J

The Dead ZoneJohnny Smith (Christopher Walken) lever ett idylliskt småstadsliv; han jobbar som lärare och har ett stabilt förhållande med sin flickvän, tillika kollega, Sarah (Brooke Adams). Johnny lever ett ganska bekymmerslöst liv, helt enkelt… tills det att han en kväll kraschar med bilen och hamnar i koma.

Fem år senare vaknar han upp ur koman enbart för att inse att allting har förändrats; Sarah har gått vidare, gift sig och skaffat en son, han har förlorat jobbet och kommer att få lov att genomgå år av terapi och behandlingar för att till en viss del bli återställd till sitt gamla jag. Men det är inte bara hans liv och hans omgivning som har förändrats, Johnny själv har förändrats; på något sätt har han fått krafter som gör att han kan se in i andras framtider och förflutna endast genom att vidröra dem – vilket i sin tur ger oanade konsekvenser för Johnny…

The Dead Zone från 1983, baserad på Stephen King’s roman från 1979 med samma titel, är å ena sidan ett ganska trögt thriller-drama som står och trampar på samma ställe större delen av filmen men är samtidigt å andra sidan både fängslande och bitvis ganska spännande. Jag har ingen aning om varför jag tycker så, men det är så min åsikt är (den går emot sig själv, inte sant?). Hur trogen filmen är boken vet jag inte och är ingenting jag bryr mig i då jag ganska troligen aldrig kommer engagera mig i att läsa den.

Skådespelarna är suveräna och är troligtvis filmens starkaste kort. Christopher Walken är asbra som den omkringstaplande Johnny som ser ut att ha diarre så fort han går och Martin Sheen är underbar som den gapande politikern som kommer in lite mer än halvvägs in i filmen. Effekterna är minimala och den som väntar sig en blodig Stephen King filmatisering får ta någon av alla andra filmer som baserats på hans berättelser. Filmens story är småluddig men hyfsat begriplig (troligtvis förklaras det mesta betydligt mycket bättre – för att inte tala om tråkigare – i boken).

År 2002 fick The Dead Zone en direkt-till-video-remake, som ingen brydde sig om att se. Samma år dök en serie upp med samma titel som gick i 6 säsonger, som var en spin-off av (enligt IMDB) 1983 års The Dead Zone. Troligtvis brydde sig ingen om att se den heller och hur de lyckades klämma ut 6 säsonger är för mig helt obegripligt. Vad fanns där egentligen att basera på som räckte till så många säsonger? Och vilka såg dem?

Nåja. The Dead Zone från 1983 är sisådär; å ena sidan usel, å andra sidan bra. Någonstans mitt emellan hamnar min åsikt och jag säger väl att den är… okej, men troligtvis ingenting jag kommer att se om de närmsta åren om vi säger så.

3 Comments

3 Responses to “The Dead Zone”

 1. Mats Larsson Says:

  Det finns vissa filmroller där skådespelaren bara ÄR sin karaktär. Anthony Perkins ÄR Norman Bates och Christopher Walken ÄR Johnny i Dead Zone. 100% trovärdig vilket är rätt imponerande med tanke på det övernaturliga tramset.

  Personligen älskar jag filmen. Tycker den är något av ett bortglömt guldkorn. Med tanke på att jag över lag har jäkligt svårt för allt som har med den sortens övernaturliga ämnen att göra så är det en bedrift i sig.


 2. J Says:

  Javisst, men som jag skrev så är jag väldigt kluven vad jag tycker om filmen.. så istället för att krångla till saker och ting skrev jag ju helt enkelt att jag tycker att den är okej.


 3. H Says:

  Remaken, som mest är ett pilotavsnitt till serien, är förstås inte nämnvärt blodig eller läskig. Vi ser Anthony Michael Hall (från 80-talsklassikern ”Drömtjejen”) som Johnny och Nicole de Boer (från ”Cube 2: Hypercube”) som Sarah. Serien ändrar lite så det blir bättre TV: Sarah har nu ett barn som förstås är Johnnys, men hon är ihop med sheriffen. Johnny får förstås syner som används till att lösa brott ihop med sheriffen. Sen har vi förstås politikern, som här spelas av Sean Patrick Flanery (från ”Boondock Saints”) som Sarah jobbar hos. Johnny får en vision om att Flanery kommer ställa till med ett rent helvete och så stalkar han honom typ. Okej serie, men slutar plötsligt mitt i handlingen, så bli inte för engagerad i den… Jag trodde det var en mid-season cliffhanger men så kom det inga fler avsnitt. Toppen.


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud