| Subcribe via RSS

Leprechaun: Origins

april 25th, 2015 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Leprechaun - OriginsFyra amerikanska ungdomar fotvandrar genom Irland och hamnar i en liten by där de får nys om en ovanlig sevärdhet inte långt därifrån. De blir erbjudna att övernatta i en stuga några kilometer utanför byn för att dagen därpå gå till platsen de ska besöka. Det de inte vet är att byn besitter en mörk hemlighet och att de snart kommer att bli varse om att en av landets mest välkända legender är i allra högsta grad verklig.

Till att börja med vill jag säga att några av mina allra första recensioner (från 2008) var Leprechaun filmerna. Om någon är intresserad finner ni länkar till mina recensioner längre ner här. Ha dock gärna i åtanke att det är tidiga recensioner och jag hade inte riktigt fått in snitsen på skrivandet än, så de recensionerna har ganska stora spoilers.. och säkert en del ointressanta grejer om filmerna i sig också. För den som har tänkt se filmerna (eller bara inte orkar läsa recensionerna) följer här en snabb resumé av vad jag tycker om de sex första filmerna i serien:

1an är bra. 2an är halvdan. 3an är bra. 4an suger röv. 5an är halvdan. 6an är okej. Bra så? Okej, då går vi vidare med Origins då…

När jag fick nys om att en sjunde installation i serien skulle släppas i slutet på förra året började jag titta om de sex tidigare filmerna och det tog ett tag för mig att orka mig igenom dem. Det tog dessutom ännu längre tid för mig att orka sätta mig och titta på den senaste filmen i serien, men nu har jag i alla fall gjort det och jag kan väl säga att jag inte riktigt fick det jag förväntade mig men att jag samtidigt tyckte att det jag fick var helt okej.

Jag satte mig och tittade igenom lite recensioner av filmen på IMDB efter att jag hade sett den och majoriteten av alla recensioner säger samma sak; filmen är värdelös. Jag håller inte med om det. Visst, den är verkligen inte felfri på något som helst sätt men det känns som att den ger lite ny och fräsch luft till en serie filmer som kört samma sak sex gånger på ett koncept som räckte till två, tre filmer. Istället för Warwick Davis som den rimmande och skojiga pysslingen får vi här WWE stjärnan Dylan Postl i en gummidräkt (som vi oftast får se utanför fokus) som han springer runt och för oväsen i. Även om jag gärna hade sett Warwick Davis återvända i den här filmen så tycker jag ändå att den nya pysslingen känns mer seriös och hotfull än i de tidigare filmerna, vilket är ett välkommet inslag i serien.

De problem filmen har är några stycken. Kameran är ganska skakig eller inte i fokus när pysslingen är i bild, onödiga POV kameravinklar används flitigt genom filmen där skådespelarna springer ifrån en värmekamera och det blir egentligen aldrig speciellt spännande heller. Å andra sidan händer det nästintill hela tiden någonting och filmen känns inte speciellt trög eller tråkig, vilket flera av de tidigare filmerna är.

Skådespelarna är bra (däribland Brendan Fletcher).. det finns nog inte så mycket mer att tillägga där. Effekterna är också bra, men tack vare snabba klipp och offscreen kills får man inte se så där jättemycket av dem.

Jag tycker Leprechaun: Origins är en okej film hur som helst. Jag kan förstå om fans av de tidigare filmerna blev besvikna på den då de ändrat mycket av konceptet och att Davis inte återvände till titelrollen, men jag själv tycker att filmen känns som fräsch luft i en halvunken serie av filmer – även om den är bristfällig.

Länkar till mina recensioner av de tidigare filmerna i serien: 1, 2, 3, 4, 5 och 6.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud