| Subcribe via RSS

Hitman: Agent 47

september 6th, 2015 | Postad i Action, Film av J

Hitman - Agent 47Under 60-talet började forskare att i hemlighet att experimentera med att framställa ”perfekta” lönnmördare med enastående styrka, snabbhet, kvicktänkthet, uthållighet och intelligens. Dessa lönnmördare, kallade ”Agenter”, skulle varken känna skuld, ånger eller rädsla inför deras handlingar. De lyckades. Men efter att projektets ledare, Dr. Peter Litvenko (Ciarán Hinds), fått en viss kris med sitt samvete och börjat inse faran med att skapa genetiskt framställda mördarmaskiner försvinner han spårlöst. Många agenturer och organisationer har över åren försökt att återskapa Agent Programmet utan några större framgångar.

Den unga kvinnan Katia (Hannah Ware) försöker att finna en mystisk man som hon bara har små fragment av minnen kring samtidigt som hon har en underlig åkomma som gör att hon ser saker. I sitt sökande korsas hennes vägar med lönnmördaren Agent 47 (Rupert Friend), den fyrtiosjunde klonen i Agent Programmet, som har fått två nya mål – varav ett är kopplat till Katia…

Jag har varit ett fan av stealth-genren sedan tidiga tonåren. Jag har sedan dess älskat att smyga runt i skuggorna i TV-spel och neutralisera mina mål på diverse olika sätt för att sedan försvinna ur varje nivå utan att någon har upptäckt mig. Filmen Hitman: Agent 47 är löst baserad på spelserien Hitman och har samma titel som det första spelet i serien som kom år 2000 där du antar rollen som lönnmördaren Agent 47. Istället för att springa in och skjuta ner alla jävlar man ser måste man i Hitman spelen ta det lugnt, observera och försöka klura ut vilka förklädnader man måste komma åt genom att neutralisera eller döda personer för att komma åt sitt slutgiltiga mål. Givetvis inkluderade detta i att gömma kroppar och att försöka hålla misstänksamheten så långt nere som möjligt medan man genomförde sitt uppdrag, vilket var och är betydligt enklare sagt än gjort. Betyget man får för varje nivå baseras dessutom på hur högljud man har varit. Ju mer kaos och kroppar som staplas på hög desto sämre betyg får man och vice versa.

Det jag vill ha sagt med detta är att Hitman: Agent 47 tar ganska stora friheter med källmaterialet och skiter ganska stort i hur spelserien utspelat sig. Istället för stealth-baserad smygaction brakar Hitman: Agent 47 filmen på i ett ganska högt tempo med ganska mycket action, även om jag personligen aldrig fick någon direkt ”wow”-känsla av något som hände i filmen (bortsett från en scen med en helikopter). Jag kan förstå att de valde den mer actionpackade vägen då en film där Rupert Friend smyger runt i strax över 1½ timme hade varit förbannat tradigt, men jag kan tycka att de hade kunnat varit källmaterialet lite mer trogna (jag gillar dock att de valt att ha kvar konceptet att 47 byter förklädnader titt som tätt). Jag minns inte hur 2007 års Hitman (med Timothy Olyphant) var eller om den ens var mer trogen spelen än den här (vilket jag tvivlar på), så jag låter det vara osagt.

Filmens manus kändes också lite som ett meh. Större delen av filmen koncentrerar sig på den här Katia karaktären istället för Agent 47. Jag menar, filmen är väl ändå på sätt och vis riktad mot fans av spelserien? Varför då lägga 80% av fokuset på en karaktär egentligen ingen bryr sig ett dugg i och slänga 47 åt sidan som en sidokaraktär? Hans jävla namn är ju för tusan med i titeln till och med!

Nåja. Jag hade egentligen inga planer på att se den här filmen, men det blev så ändå och i slutändan var det väl egentligen inte en dålig film. Problemet jag har är väl att jag har en relation till spelen och märker hur de struntat blankt i vissa saker, medan en som inte har en relation till spelen troligtvis inte märker av det alls. Som en ren actionfilm är den ganska bra, men som en adoption av en ruskigt bra spelserie är den överlag ganska skräp. Jag ger den hur som helst betyget okej; det är knappast en av årets bästa filmer, men det är inte heller en usel popcorn-rulle. Inget att springa benen av sig för alltså.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud