| Subcribe via RSS

(Sökarna) Återkomsten

januari 9th, 2016 | Postad i Film, Thriller av J

(Sökarna) ÅterkomstenDet har gått tio år sedan den ödesdigra natten då Jocke (Liam Norberg) av misstag sköt sin flickvän och han har sedan dess bestämt sig för att ändra på sig en gång för alla genom att börja studera och gå i gruppterapi innanför fängelsemurarna. Men mitt under en session störtar två maskbeklädda män in och fritar honom mot hans vilja. Det visar sig att hans ”bror”, Matte (Mats Helin), sitter rejält i klistret då han har lånat 250 000 kronor av gangstern Zoran (Thorsten Flinck) och att han behöver Jocke’s hjälp för att råna en bank för att komma över så pass med kontanter att han kan bli kvitt skulden. Saker och ting går emellertid inte riktigt som planerat och Jocke slungas återigen in i en spiral av våld och kriminalitet.

Ingen hade väl kunnat tro att (Sökarna) från 1993 skulle få en uppföljare, eller? 13 år efter dess release fick den slutligen en uppföljare i form av (Sökarna) Återkomsten. Tydligen tyckte Liam Norberg och Mårten Skogman att den var så pass bra att den behövde en uppföljare och skrev således ett manus för en till film. För regin stod Thorsten Flinck (som även medverkade i den första filmen), Lena Koppel och så klart Liam Norberg. Bortsett från de redan nämnda personerna som står framför kameran ser vi även Ray Jones IV (som återvänder från första filmen i samma roll), Johan Wahlström (som jag tror alla känner igen ifrån Parlamentet) och Johanna Sällström (som medverkade i en jävla massa Wallander-filmer och vars sista filmen blev den här innan hennes självmord i Februari 2007).

Med det sagt; (Sökarna) Återkomsten var inte så jävla dålig som jag trodde att den skulle vara. Det är absolut inget mästerverk men jag ville åtminstone inte gröpa ut mina ögon med en sked under tiden jag tittade på den. Filmen är mörkare och känns betydligt mer seriös i tonen än den första filmen, som kändes mest krystad och skitnödig på något sätt. Klippningen och hattandet är inte lika illa som i den första filmen och filmen håller sig på en hyfsat rak linje rakt igenom, vilket också medför att filmen faktiskt fläckvis blir smått spännande. Lite grann i alla fall.

Skådespelarinsatserna varierar från usla till bra. Liam Norberg är nog den som varierar mest av allihop framför kameran då han ena stunden skådespelar jättebra, för att i nästa scen vara urusel. Filmens manus är helt okej, men känns mer som en kritik mot polisväsendet än som kritik mot samhället i sig då många scener där polisiära karaktärer medverkar involverar i att de beter sig som jävla rövhål (vilket jag inte betvivlar en sekund att en del med bricka gör, just för att de har bricka). Men likt första filmen har även den här andra filmens manus också problem och även om det är ganska små sådana till större delen så irriterar de ungefär som hudutslag. Det största felet med manuset är dock dess slut, som gör hela filmen helt onödig egentligen.

Nåja. För att vara en uppföljare till en svensk kultfilm och som egentligen är helt onödig är (Sökarna) Återkomsten.. eh, okej. Den lär knappast gå till världshistorien som en bra film, men gillar man cheesiga B-rullar är den klart värd en titt.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud