| Subcribe via RSS

(Sökarna)

januari 9th, 2016 | Postad i Film, Thriller av J

(Sökarna)Jocke (Liam Norberg) bor i en av Stockholms tuffare förorter. Han råkar ständigt i bråk i skolan och hans helgkvällar i city präglas av våld. Men när Jocke och hans polare åker dit på ett inbrott de genomfört blir han dömd till fängelse och blir där bekant med Tony (Thorsten Flinck), en gangster med kopplingar in i den undre världen. När Jocke väl kommer ut slungas han snabbt in i en spiral av våld, droger och kriminalitet.

Svensk film är överlag skit, det vet vi alla. Det svensk film oftast består av är långdragna dramafilmer som är kategoriserade som komedier, kriminalare (alá Beck och Wallander) och ungdomsfilmer. De svenska ungdomsfilmerna som dök upp i slutet på 80-talet och som fortskred en bit in på 2000-talet har varierat ganska mycket i kvalité, både skådespelar- och inspelningsmässigt. Vi har några filmer som många ser som klassiker trots deras genomusla produktioner (så som Nattbuss 807 och 30:e November) och så har vi några filmer som är rent av bra (så som Fucking Åmål och Lilja 4-ever). Sen har vi filmer som (Sökarna).. vad nu parenteserna har för betydelse.

(Sökarna) ses säkerligen av en del som en svensk kultfilm och så är det väl egentligen, men det betyder så klart inte att filmen är bra. (Sökarna) är en av de mest röriga, konstiga och överdrivna filmer som troligtvis har spelats in i det här landet. Många scener är helt obetydliga för filmens story, klippningen är snabb och händelserna hoppar hit och dit utan något som helst mönster och skådespelarinsatserna är överdrivna rakt igenom. Alla i filmen spelar över och det hela blir mest skrattretande dåligt, speciellt då karaktärerna som ska föreställa tonåringar ser mer ut att vara kring trettioårsåldern. Manusförfattaren tillika regissören Daniel Fridell (som senare gjorde 30:e November, Dubbel-8 och Säg Att Du Älskar Mig) har här, tillsammans med Peter Cartriers (som producerade 30:e November och som sedan dess har mer eller mindre bara producerat den svensk skräckserien Chock), försökt göra en samhällskritisk film där de försöker visa en realistisk sida av hur ett kriminellt liv är och hur fel allting kan gå. Givetvis har de misslyckats fatalt med detta och hela filmen är i stort sett bara en enda röra, men det gör den inte mindre underhållande…

Filmen må vara en röra och ganska dålig, men många repliker och händelser i filmen är så överdrivna att man bara sitter och gapflabbar åt dem. Det är otroligt svårt att ta filmen på något som helst allvar och även om filmen inte är menad att vara rolig så är den det. Utöver Liam Norberg och Thorsten Flinck ser vi flera andra svenska kändisar som lyckats ta sig vidare i sina karriärer och bli hyfsat kända här i Sverige, så som Jonas Karlsson, Rebecka Hemse, Frida Hallgren och Paolo Roberto i varsina små roller.

Det som troligtvis är mer intressant än filmen i sig är Liam Norberg’s bakgrund. Den 5 November 1990 genomförde han och två kumpaner rånet mot Gotabanken (eller 930-miljonerskuppen som den också kallas) på Oxtorgsgatan i Stockholm där de kom över ett byte på mellan 880-930 miljoner svenska kronor i statsobligationer, vilket är det största rånbytet i svensk kriminalhistoria. Tre år senare, vid samma tidpunkt som (Sökarna) kom ut, häktades han för ett värdetransportrån i Göteborg 1991 och dömdes till fem och ett halvt års fängelse. 1996 dömdes han även för 930-miljonerskuppen till ytterligare fem år i fängelse och släpptes slutligen ut 1999.

Hur som helst; (Sökarna) är inte en bra film och är rent skräp egentligen, men trots det röriga manuset, de usla skådespelarinsatserna och de överdrivna karaktärerna finns det ändå ett visst underhållningsvärde i filmen – fast av fel anledningar. Trots det hyfsat våldsamma innehållet i filmen har jag ganska svårt att tro att någon tog den här filmen på speciellt stort allvar när den kom heller.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud