| Subcribe via RSS

Mad Max 2

maj 6th, 2016 | Postad i Action, Film av J

Mad Max 2Omkringströvande på motorvägarna i ett postapokalyptiskt Australien, 5 år efter att han tog ner motorcykelgängledaren Toecutter, söker den före detta MFC polisen Max Rockatansky (Mel Gibson), nu mer känd som ”The Road Warrior”, efter bränsle till sin bil. När han av en händelse snavar över ett bränsleraffinaderi ute i ödemarken där en liten samling överlevande har byggt sitt hem finner han dem under attack från en grupp banditer ledda av den hänsynslöse Humangus (Kjell Nilsson) och hans bäste krigare, Wez (Vernon Wells), och de har för avsikt att ta bränslet i raffinaderiet. De överlevande hyr Max att hjälpa dem att transportera bränslet över motorvägen och slåss för frihet allt eftersom de blir jagade av Humangus och hans krigare.

Mad Max 2 hette inte Mad Max 2 i Sverige när den kom då den första Mad Max blev förbjuden att visas på biografer i Sverige (vilket jag tycker är lite underligt då den här filmen är betydligt mycket våldsammare än sin föregångare). Filmen fick istället titeln The Road Warrior. Sverige var inte det enda landet där filmen gick under den titeln heller. I USA till exempel ändrades titeln till The Road Warrior tack vare att distributörerna var oroliga att filmen skulle floppa tack vare att den första filmen inte fick någon större premiär och gick mer eller mindre obemärkt under radarn för de flesta i USA. Så istället för att släppa filmen som en uppföljare släpptes den som en helt ”fristående” och ”egen” film under just titeln The Road Warrior.

Med allt det sagt; Mad Max 2 är en svinbra film. Det rör nästintill hela tiden på sig och filmen blir aldrig någonsin tråkig. De lugnare partierna vägs upp perfekt av all kaos och action som följer och med tanke på att de inte hade teknologin att använda CGI fick de lov att genomföra allt med praktiska effekter och det är en ren fröjd för mina ögon att beskåda. Om man bortser från några komiska uppspeedningar (likt de de använde i den första filmen) så är alla actionsekvenser ruskigt välgjorda och imponerande med tanke på att filmen har 35 år (i skrivande stund) på nacken. Miljöerna är dessutom så som jag föreställer mig hur en postapokalyptisk värld ser ut (till skillnad från hur den första filmen såg ut); en stor ödemark med sand och bråte utefter vägarna så långt ögat kan nå.

Det var över 15 år sedan jag såg den här filmen och jag begriper inte hur jag inte kan ha sett om den tidigare än nu. Mad Max 2 får en stor tumme upp från mig. Rekommenderas.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud