| Subcribe via RSS

Watchmen (Director’s Cut)

juli 11th, 2009 | Postad i Action, Film, Sci-Fi av H

WatchmenEn gång för länge sen så läste jag början av Watchmen, en så kallad ”graphic novel”. Det var ett uttryck man använde för att särskilja serieblaskor från mer seriösa, vuxna verk. Jag gillade den mycket, men det rann ut i sanden och jag läste aldrig klart den.

I många år har många människor försökt göra film av denna grafiska roman. Författaren Alan Moore kunde inte bry sig mindre – han avsäger sig i förhand alla filmatiseringar av sina verk och hävdar envist att han aldrig kommer att titta på dem. Jag tycker nog att han borde ge denna slutliga Watchmen-film en chans.

I ett alternativt 80-tal är superhjältar förbjudna enligt lag. Kanske lika bra eftersom de började spåra ur och ställa till med ett helsike. Mutanten Dr. Manhattan fokuserar nu mer på att tillverka en alternativ energikälla, och enbart två av den gamla supergruppen Watchmen har offentligtgjort sig utan mask. Dock blir en av dem, The Comedian, mördad och den skumma Rorschach börjar nysta i det hela.

Regissör av filmatiseringen blev slutligen Zack Snyder, som tidigare stått bakom Dawn Of The Dead-remaken och 300. Jag hittar inga uppgifter om vad som skiljer bioversionen från denna director’s cut, men jag tycker inte det finns några 24 minuter att klippa bort från de 3 timmar och 6 minuter som filmen varar. Jag tyckte den var riktigt jävla bra faktiskt.

Därmed inte sagt att jag vill se den här filmen varenda kväll – eller kanske ens en gång till. Jag är bara väldigt nöjd med upplevelsen. Storyn är bra och lagom komplicerad. Det är några actionscener här och där, men jag skulle inte kalla det en actionfilm. Det går lite hett till ibland bara, med några skarpt blodröda övervåldspunkter här och där…

Framför allt är filmjäveln SNYGG. Gud, ja, jösses. Bortsett från några CGI-fadäser (mestadels den allt för uttrycksstela Dr. Manhattan) sitter jag filmen genom och bara tar in. Det känns bara så skönt att man inte lät Terry Gilliam göra en miniserie av det här i början av 90-talet, för det skulle aldrig kunnat bli i närheten av det här. En del klagar över hur många sekvenser lider av ”sakta ner-snabba upp”-klipp, men för mig gör det bara serietidningsursprunget starkare. Vad är en serietidning om inte en serie stillbilder med ett snabbt eller dolt händelseförlopp mellan? Dessutom är det faktiskt inte så mycket sånt.

Vad mer att säga då? Matt Frewer är med. Det är ju toppen bara det. Malin Åkerman klär av sig och har sex. Helt okej det med.

Watchmen är en snygg, smart och bra rulle. Inte en actionrulle för popcorntuggande, ölhävande grabbgänget, men för den som sätter sig och följer storyn så får du tre givande timmar. I dagsläget ser det dock ut som om man bara kommer att ge ut den långa versionen i USA, och ge oss här i Europa enbart bioversionen. Bra, va?

2 Comments

2 Responses to “Watchmen (Director’s Cut)”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Watchmen (Director’s Cut Version) Says:

    […] på att se filmen var väldigt, väldigt långt borta. Men efter att ha läst Helt Perfekt’s recension av filmen växte nyfikenheten och jag införskaffade filmen ganska direkt efter. Nu – för bara […]


  2. Watchmen: The End Is Nigh | Usel Avsmak Says:

    […] jag sÃ¥g reklamen om att Watchmen filmen (recenserad här av H och här av mig) hade biopremiär hade jag ingen som helst aning om vad Watchmen var. Senare […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud