| Subcribe via RSS

Final Exam

oktober 6th, 2016 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

final-examDet har börjat dra ihop sig för den sista tentan innan sommaruppehållet vid Lanier College, North Carolina. Studenterna förbereder sig för det slutliga provet och det efterlängtade sommarlovet, allt medan en knivbärande inkräktare stryker runt på skolområdet i väntan på sina nästa offer…

1981 var ett bra år för slasherfilmen. Klassiker som My Bloody Valentine, Halloween II, The Prowler, The Burning, Just Before Dawn och Friday The 13th Part 2 kom det året. Samma år kom även den lilla slasherfilmen Final Exam, som vid dess limiterade release blev totalsågad av kritikerna och som på senare år har fått ett visst kultfölje.

Slasherfilmer från den här eran hade, som bekant, mycket att tacka John Carpenter’s Halloween för. Final Exam är inget undantag. Man skulle nog faktiskt kunna säga som så att Final Exam har tagit en hel del saker direkt ur Halloween; så som scenerna där mördaren förföljer studenterna i en bil och synthesizer musiken som påminner om huvudtemat till Halloween något gräsligt. Egentligen är det väl inget fel med det – det fungerade ju perfekt i Halloween, så varför skulle det inte göra det här? Well…

Final Exam är en otroligt långsam slasher. Jag menar, den börjar inte röra på sig ordentligt förrän nära timmen in och till skillnad från Halloween känns inte hotet mot studenterna speciellt påtagligt förrän de sista tjugo, trettio minuterna eller så. Istället bjuds det på en hel del cheesig dialog och utvecklande av karaktärerna vi får följa, vilket på sätt och vis är bra men å andra sidan är det knappast ett college-drama man vill se när man slår igång en slasherfilm heller. Majoriteten av alla dödsscener är off screen eller väldigt nedtonade dessutom, så ett varningens finger höjs till de som förväntar sig att få se rikligt med våld och gore.

Trots att filmen är väldigt långsam så gillar jag Final Exam. Den är av en bra årgång, den är hyfsat välspelad (trots den cheesiga dialogen) och den sista akten blir fläckvis spännande. Hade de valt att visa mer våld och gore (som de flesta andra slasherfilmer från samma år) hade jag nog till och med gett den en stark rekommendation. Jag ger den en marginell tumme upp och en reserverad rekommendation till de som vill ha en stillsammare skräckfilm från tidigt 80-tal.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud