| Subcribe via RSS

The Lovely Bones

januari 2nd, 2010 | Postad i Drama, Film av H

När jag för några månader sen läste boken The Lovely Bones (på svenska Flickan Från Ovan) blev jag inte imponerad. Det var hyfsat intressant att följa flera av karaktärerna på deras resa efter att flickan Susie Salmon blivit mördad, även om det oftast var bra utdraget. Det som inte var intressant var att läsa om Susie själv när hon ser ner på jorden och följer de andra – det är närapå så att det är irrelevant för hela historien, trots att det är detta som är historiens ”grej”.

Jag hoppades att Peter Jacksons filmatisering skulle ta tag i allt detta överflödiga och göra en bra film. Tack vare Oscarsäsongen och jurymedlemmar med smör i nyporna har en kopia glidit ut på nätet, och det blev filmkväll hemma i soffan.

Men, nej. Jag är uttråkad nästan tio minuter in i filmen. Fläckvis är det bra och lite spännande, men större delen av över två timmars speltid är jag uttråkad på gränsen till ointresserad. Likväl som i boken är skurken den titulära flickan som mest är helt överflödig. Hennes ”fantastiska äventyr” bland molnen känns totalt ovidkommande, och mest som en ursäkt för att vräka på med specialeffekter vars like vi inte sett sedan What Dreams May Come. (Fattar du inte referensen så räcker det med att säga att filmen är runt 12-13 år gammal.)

Marky Mark spelar pappan, men får nästan bara karikatyrartade scener där han får oerhört liten chans att visa några innerliga känslor. Saoirse Ronan gör ett okej jobb som Susie, vilket inte är så lätt med tanke på manuset. Däremot är Stanley Tucci helt suverän i skurkrollen, så nåt bra är det ju iallafall i denna stora besvikelse. Pass.

3 Comments

3 Responses to “The Lovely Bones”

 1. Vrångmannen Says:

  Håller helt med. Gav den en tvåa. Recensionen är skriven men ännu ej publicerad på vår blogg. Besviken.


 2. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Hanna Says:

  […] med knepiga namnet från “Lovely Bones” dyker upp som “Hanna“. Hon har tränats i vildmarken av sin far (Eric Bana) till […]


 3. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » The Lovely Bones (extramaterialet) Says:

  […] Extraskivan som följde med “The Lovely Bones” (eller “Flickan från ovan”, recension här) innehåller en dokumentär om filmningen som klockar in på någon minut under tre […]


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud