| Subcribe via RSS

Midnight Express (blu-ray)

februari 11th, 2010 | Postad i Drama, Film av H

Jag tror att jag såg Midnight Express när jag var ungefär 8 år. Jag minns att jag tyckte den var bra, men av själva filmen mindes jag bara två specifika klipp; när huvudrollsinnehavaren tejpar hasch runt magen, och ett annat mot slutet som involverar en klädhängare. Bra många år senare har jag nu sett om den, och det på blu-ray.

Strax efter att Billy Hayes tejpat ovan nämnda hasch runt magen, blir han haffad på den turkiska flygplats han tänkte flyga hem ifrån. Han blir dömd till några år i fängelse, och där möter han bland annat en hyfsat nerdrogad John Hurt och en Randy Quaid som väger ungefär 30 kilo mindre än vi är vana vid. Sen lallar de runt i fängelset (som mer verkar vara ungefär som ett vandringshem, fast med vakter) i några år, och det talas om att ta midnattsexpressen (dvs rymma), men det går inte så värst.

En välgjord och välspelad film, fast med ett stort problem. Som ovan nämnt framstår inte fängelset som speciellt hårt. Man verkar kunna knalla runt lite hur som helst, och jag vet inte ens om det fanns några direkta celler med låsbara dörrar. Vakterna verkar i alla fall inte göra nånting. Det finns en chefsartad människa som rappar folk under fötterna ett par gånger men annars är allt lugnt. Aldrig talas det om att maten skulle vara dålig, att folk blir sjuka av att vara där eller att det skulle vara skitigt eller skadedjursinfesterat. Man får aldrig känslan av att det skulle vara en större pärs att sitta inspärrad där. Nåja, själva storyn är ganska bra.

Blu-rayen har jättebra bild och jättebra ljud. Det är en massa extramaterial också, men eftersom det mest verkar handla om hur bra producenterna/regissören tycker att de är så har jag struntat i att titta på det. Däremot var det en 8-minuters featurette med verklighetens Billy Hayes och det var lite halvintressant.

3 Comments

3 Responses to “Midnight Express (blu-ray)”

 1. Frankenwhore Says:

  Georgio Moroders soundtrack is the shit!


 2. Henrik Says:

  Glömde nämna soundtracket! Mycket svagt av mig… Temat i filmen är en klassisk melodi.


 3. Garbage Day!!!! Says:

  Ja fan, för att inte tala om spåret ”chase”. Har legat i min mp3-spelare i en månad nu. Finns på Spotify.


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud