| Subcribe via RSS

Pandorum

februari 23rd, 2010 | Postad i Film, Sci-Fi, Skräck/Rysare av H

Trailern för Pandorum lämnade mig ganska oberörd. Några vaknar ur djupsömn på ett rymdskepp och upptäcker att där finns nåt monster. Whatever, snark. Recensionerna som kom sågade mest och talade om en Alien-kopia. Som den jag är kunde jag ändå inte motstå frestelsen att se filmen.

Som sagt utspelar filmen sig på ett rymdskepp där Dennis Quaid och en annan snubbe vaknar ur djupsömn utan att minnas exakt var de är och varför. Skeppet visar sig vara på väg mot en jordliknande planet långt, långt borta med hundratusentals människor i lasten för att starta en ny befolkning. Dock verkar större delen av besättningen gått åt tack vare monster som springer runt och käkar på dom. Några människor har dock klarat sig och så tjabbas det lite allt medan man försöker starta om skeppets reaktor för att undvika att allting exploderar.

Det börjar bra, men faller snabbt bara i bitar. Jämförelserna med Alien är ganska dåliga. Så långt att man är i rymden och har monster i lasten, men monstren saknar egentligen betydelse i historien. Det titulära galenskapstillståndet Pandorum, som filmen försöker stödja sig mot, är oerhört vagt förklarat och saknar helt den tyngd man låtsas att det har.

Filmen är rätt snygg, men varje gång ett monster dyker upp så filmas det med snabb slutartid så att alla rörelser ser ut att vara en snabb rad fotografier snarare än en mjuk rörelse. Det gör att de ser ut att vara stopmotion-animerade eller nånting, och lägger man sen därtill snabba klipp och rörliga kameror så får man i slutändan bara en stor skopa bajs.

Storyn är inte dum, men framförs ändå så den känns dum på nåt sätt. Det blir aldrig nämnvärt spännande, och ibland har man ingen aning om varför folk gör det de gör. Den allra sista vändningen i slutet var dock helt okej, och genremässigt otypisk, vilket får räknas till pluskontot. Som vanligt får jag säga att i slutändan är det inget att ha.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud