| Subcribe via RSS

Död Snö (Blu-ray)

februari 27th, 2010 | Postad i Film, Komedi, Skräck/Rysare av H

Ett gäng ungdomar ger sig ut till en avlägsen stuga. I området finns dock ett stort antal nazizombies som är ute efter att ta kål på alla. Under intrycket att den norska filmen Död Snö skulle vara en rolig zombiesplatterrulle så köpte jag blu-rayen. Visst var där zombies och en hel del splatter, men särskilt rolig var den inte.

Den lilla humorn som fanns föll ganska platt och många gags var svagt utförda. Som ett exempel kan jag ta scenen där en av ungdomarna, medan denne äts av nazizombies, sträcker sig efter en handgranat som hänger på en av förövarnas bälte. Detta skulle kunnat vara lite kul om det klippts bra med lite roliga reaktioner från karaktärerna. Istället blir det nästan tråkigt. Detta betyder inte att filmen är dålig. Man alternerar mellan uppenbara klyschor (förmodligen medvetet, men inte med den effekt man önskar) och viss uppfinningsrikedom. Ofta rinner dock saker ut i sanden och där man kunnat flika in lite smarta metaskämt blir det liksom inget. Till exempel antar man att man att ett zombiebett kommer att förvandla en till en zombie, utan att varken ta reda på fakta eller referera till någon zombiefilm. En snabb replik om att nazisterna nog inte vill ha en halvjude på sin sida är allt man säger, och sen fram med motorsågen till den bitna armen. Det känns bara inte så genomtänkt.

Dock är många effekter bra gjorda (lite CGI-blodsprut får man helt enkelt leva med) och man är hyfsat uppfinningsrika och varierar mellan att visa och inte visa tarmar och allmänt klafs, men oftast satsar man på att vara läskiga snarare än roliga. Tyvärr är det oftast varken eller. En bra gjord besvikelse.

Blu-rayens omslag stoltserar med en hel del extramaterial, varav jag bara hittar ungefär hälften. Kommentarsspår finns (don’t care) samt en teasertrailer och en vanlig trailer (som tack vare felaktigt programmerad meny är luriga att nå). Sedan runt 18 minuter om filmskaparnas resa till Sundance-festivalen (på norska, ej textat, extreeeeeemt tråkigt) och två helt meningslösa minuter med klipp från en av filmens scener utan specialeffekter pålagda.

Det ska även finnas ”Galenskap i nord (dokumentär om inspelningen)”, ”Bakom Död Snö” och ”Nerbränd hydda” men dessa inslag kan jag inte hitta någonstans. Antingen är jag blind och dum eller så har Atlantic klantat sig ordentligt.

1 Comment

One Response to “Död Snö (Blu-ray)”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Død Snø 2 (aka Död Snö 2) Says:

    […] bestämde mig för att se om den första Død Snø (recenserad här av mig och här av H) innan jag skulle se den här filmen, mest för att jag inte kom ihåg ett skit ifrån den […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud