| Subcribe via RSS

Survival Of The Dead

mars 17th, 2010 | Postad i Film, Skräck/Rysare av H

Survival Of The Dead tar sin början i en avstickare från den förra filmen i Romeros Zombie-serie, Diary Of The Dead. Några soldater i en militärgrupp ger sig iväg för att bättre kunna sköta sig själva i en mindre grupp. På sin resa ser de ett videoklipp på internet där man bjuder in folk till en säker ö. Vad de inte vet är att mannen som sänder ut inbjudan själv är utvisad från ön, där man inte tar kål på zombies utan försöker hitta en annan lösning på problemet.

Det har blivit nåt fel på zombiefilmspubliken. Förmodligen på grund av alla dessa billiga skräckisar stöpta ur samma form, där man presenterar några standardiserade huvudkaraktärer som ska tas av daga en efter en tills man når en sista avgörande strid. När man sedan får en film som kliver ur huvudfåran och vågar presentera något lite annorlunda, introducera några nya idéer och hålla ett annat tempo – ja, då gnälls det bara på ”för lite blod” eller ”dåliga effekter”.

Givetvis kan ingen säga något annat än att George A. Romeros zombiefilmer representerar viktiga milstolpar inom genren. Night of the Living Dead, Dawn och Day of the Dead räknas ständigt upp som klassiker. När Land of the Dead släpptes, 20 år efter Day, var förhoppningarna bland fansen mycket höga. När Romero sedan inte levererade en fullskalig zombiesplatterrulle – vilket han egentligen aldrig gjort – gnällde fansen över ”intelligenta zombies” och usel story och uselt skådespelande och så vidare. I själva verket följer storyn innehållsmässigt helt linjärt Romeros tidigare filmer – det handlar om människorna i dessa situationer, inte zombieslakt. Själv var jag inte heller förtjust i Land – för min del handlade det mest om Dennis Hoppers usla skådespel och till viss del dessa ”intelligenta zombies”.

Diary of the Dead fick sig också en rejäl släng av gnällsleven, man gnällde om handhållna kameror och dåliga CGI-effekter med mera. Jag gillade den, och var inte så värst störd av effekterna. Storyn var okej, om än ganska klyschig. Helt okej underhållning ändå.

Så nu slutligen Survival of the Dead. Den första filmen i serien att gå direkt till video (den är släppt på DVD/BD i England, men kommer att biovisas i USA snart) och det borde ju sända varningssignaler. De första recensionerna gnäller återigen om CGI-effekter och det var med viss misstro som jag satte mig att se filmen. Nej, det är inte någon direkt zombieslakt den här gången heller. Man har fokuserat på en flersidig konflikt om vad man egentligen ska göra åt alla zombies – är de bara köttätande monster eller ska man ta hand om de sina även när de dött?

Slutdomen blir mnja. Filmen är ju inte läskig (räkna dem: en, två, tre hoppskrämsel) och det kan vara svårt att sympatisera med någon. Någon enstaka effekt roar, men som är så vanligt i film nu för tiden så lägger man in en extra datoranimerad blodskvätt som förstör. Ger filmen oss något att tänka på? Mnjae. Duger det som lördagsunderhållning med en skål popcorn. Jo.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud