| Subcribe via RSS

It’s Alive

februari 14th, 2008 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Ja, alltså…jag är ganska kluven angående den här filmen. Det är självklart en gammal klassiker som delvis får en att lyfta på ögonbrynet både en och två gånger pga hur rollkaraktärerna agerar och själva storyn i stort och delvis får en att fundera över varför människor agerar som dom gör i en sån här ”ganska” udda situation, är det av rädsla eller vad är det? Hm, storyn ja, den hade jag glömt att skriva. Då kör vi då:

Storyn kretsar runt familjen Davis som väntar tillökning. Under förlossningen dör flertalet personer under mystiska omständigheter, som senare visar sig vara att Davis-babyn är ett monster (bokstavligt talat). En jakt efter babyn börjar där bl a pappan (spelad av John P. Ryan som senare dök upp i bl a den här filmens första uppföljare och flertalet år senare dök upp i b-actionfilmen Class Of 1999 som robotlärare) medverkar i jakten och vill se babyn död.

Under filmens gång händer det saker som är smått obegripliga (som i väldigt många andra skräckfilmer, eh..). Exempel på det är följande: ett mjölkbud stannar vid ett hus (med babyn i bilen) och blir dödad efter en stund. Mjölkflaskor krossas och halva gatan blir vit (av mjölken som rinner ut på asfalten) och sedan börjar det rinna ut blod över gatan med, samt att den står väldigt synligt parkerad, ändå verkar det som om polisen inte hittat den eller så sket dom enbart i att kolla upp en mjölkbil som står fullt synligt parkerad utanför ett hus och som samtidigt verkar ha tappat halva lasten med mjölk. Varför jag poängterar det här är för att efter den här händelsen i filmen nämner INGEN detta, ungefär som om den inte hänt. Det är så här att samtliga mord, utom den här, nämns efteråt (om inte polisen varit närvarande när mordet skedde, vilket dom är i ett par av mordscenerna, exempelvis på skolan).

Vad exakt tycker jag om den här gamla klassiska skräckfilmen då? Ptja, jag tycker den är riktigt bra och tycker att dom flesta som vill se ett stycke skräckhistoria bör se den, men samtidigt så tycker jag att den har några brister, exempelvis att den är lite ”pratig” från och till (det här är en av anledningarna till varför jag är ganska kluven till den). En annan grej jag måste påpeka med den här filmen är att slutet är ett av dom mest gripande sluten i en skräckfilm jag någonsin sett, mycket bra gjort!

Att den är ifrån 1974 bevisar bara ytterligare en gång att bra skräckfilmer gjordes långt före dagens skräckfilmsindustri – som givetvis inte kunde låta den här klassikern vara heller, utan släpper en remake av den senare i år.

http://www.imdb.com/title/tt0071675/

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud