| Subcribe via RSS

Hellraiser: Hellworld

augusti 18th, 2009 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Efter att ha sett den halvdyngiga sjunde filmen – som blev inspelad samtidigt som den åttonde filmen – var mina förhoppningar försvunna. Det enda jag ville var att få slut på plågan och bli klar med Hellraiser-filmerna. Men livet är fullt av överaskningar och likså var Hellraiser: Hellworld.

Den åttonde filmen i serien är inte ett mästerverk och den har många klichéer och är rent av förutsägbar många gånger, men den är underhållande på sitt egna lilla vis. Pinhead och cenobiterna har fått lite mer tid framför kameran, men det här är – precis som de tidigare efter-2000-uppföljarna – ingen riktig Hellraiser film.

Filmen handlar om en grupp ungdomar som två år tidigare förlorade en vän som begick självmord efter att ha blivit besatt av internetspelet Hellworld – som är baserat på Hellraiser-mytologin. När gruppen får varsin inbjudan till en Hellworld-fest i en isolerad kåk blir en i gruppen – Chelsea – tveksam, men bestämmer sig för att följa med ändå. Väl på festen blir de bemötta av ägaren av huset och arrangören av festen, som visar dem sin egna privata makabra samling. Inte långt efter börjar gruppen att inse att någonting inte stämmer och att myten om Pinhead och hans cenobiter kanske ändå stämmer överens med verkligheten.

Vad som följer är en hygglig B-film – som har en titel som inte överensstämmer med innehållet. Visst, Pinhead och cenobiterna syns till betydligt mer än i övriga efter-2000-uppföljarna, men den saknar många av Hellraiser-elementen som de första fyra filmerna hade. Dessutom påminner Hellworld lite mer om en slasherfilm än en Hellraiser-film.. bara det säger väl en del?

Skådespelarna är som de tidigare filmerna – fast här får vi även se Lance Henriksen i en viktig roll. Effekterna var bra, så när som på enstaka halvtaskiga CGI-effekter, givetvis.

Jag gillade faktiskt Hellraiser: Hellworld – för vad den var, inte för vad den försökte vara. Hade de ändrat titel och ändrat lite grann i storyn hade folk säkert gillat den mer, men varför ändra titeln då det går att mjölka på ett vinnande franchise namn?

Sevärd B-underhållning – för vad den är och inte för vad den försöker vara.

http://www.imdb.com/title/tt0354623/

1 Comment

One Response to “Hellraiser: Hellworld”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Hellraiser: Revelations Says:

    […] på de tidigare filmerna: 1, 2, 3, 4, 4 (workprint version), 5, 6, 7, 8. Tags: 2011, Film, skräck No Comments Share/Bookmark This entry was posted on Friday, […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud