| Subcribe via RSS

Psycho

augusti 4th, 2010 | Postad i Drama, Film, Skräck/Rysare, Thriller av J

Phoenix-kontoristen Marion Crane (Janet Leigh) har det inte lätt. Hon får lov att träffa sin älskare Sam (John Gavin) på sina lunchraster och de kan inte gifta sig då större delen av Sam’s pengar går åt till skulder och underhåll. En fredag får Marion ett förtroendeuppdrag av sin chef; hon ska lämna in 40 000 dollar på banken, då chefen inte vill ha pengarna liggandes på kontoret. Marion ser detta som en chans till att starta ett nytt liv, tar pengarna och beger sig iväg mot Sam’s affär i Kalifornien. Trött efter en lång körning och fast mitt i en storm svänger hon av från huvudleden och checkar in på Bates Motel, vars ägare är en tystlåten och tillbaka dragen ung man vid namn Norman Bates (Anthony Perkins) – som verkar ha en väldigt sträng moder…

Det är många som säger att Psycho är en av Alfred Hitchcock’s bästa filmer och att det är ett mästerverk, och givetvis också en av de bästa rysare/thrillers som gjorts någonsin. Att det är en bra film kan jag inte förneka, men ett mästerverk…? Njae. Där går faktiskt gränsen. Filmen är både bra och välspelad och innehar till en viss del spänning och en tung stämning över sig, men vissa scener blir otroligt utdragna och man sitter mest bara och väntar på att de ska ta slut utan att någonting relevant eller intressant inträffar. 1960 var Psycho säkerligen en bomb i biosalongerna och den skrämde säkerligen skiten ur biobesökarna, men 50 år senare känns filmen till större delen som en stor axelryckning och ett ”Det var väl inte så farligt?”.

Men även om filmen känns ganska tam och utdragen idag så har den sina stunder då och då. Exempelvis är slutet klockrent (och var säkerligen riktigt chockerande för biobesökarna för 50 år sedan) och förklaringen man får är ganska intressant, även om det bara är en gubbe som står och babblar på i ett par minuter.

Nåväl. Psycho är – i min mening – inte ett mästerverk, men en god film som iaf lyckades hålla mitt intresse uppe filmen igenom.

2 Comments

2 Responses to “Psycho”

  1. Mahattma Larsson Says:

    Psycho är ett mästerverk. Punkt.


  2. J Says:

    Varför exakt är Psycho ett mästerverk? Förklara.


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud