| Subcribe via RSS

Psycho II

augusti 4th, 2010 | Postad i Film, Skräck/Rysare, Thriller av J

Psycho II går hand i hand med Psycho och storymässigt är det mer eller mindre omöjligt att INTE spoila den första filmens slut – sååå… vill du inte ha några spoilers så skit i storybeskrivningen och fortsätt läs nedanför den.

Det har gått 22 år sedan Norman Bates (Anthony Perkins) blev gripen efter att ha mördat flera personer utklädd till sin döda moder och har nu blivit friskförklarad av sin psykiatriker Dr. Bill Raymond (Robert Loggia) och släppt från institutionen han var inlåst på. Marion Crane’s syster Lila Loomis (Vera Miles) protesterar starkt emot hans frigivande och menar på att Norman fortfarande är en mördare och att domstolens beslut är felaktigt jämtemot offrena och deras anhöriga. Norman beger sig hur som helst hem till sitt motell och stora hus där hans problem började och börjar jobba på en restaurang och träffar där den unga kvinnan Mary (Meg Tilly). Norman verkar ha fixat upp sitt liv en gång för alla när han plötsligt får underliga medelanden och telefonsamtal från någon som utger sig för att vara hans mor…

23 år efter Psycho släpptes och 3 år efter Alfred Hitchcock’s död släpptes uppföljaren till den framgångsrika filmen. Författaren till Psycho, Robert Bloch, släppte en uppföljare (som inte den här uppföljaren är baserad på) till sin egen roman (som den första filmen var baserad på) efter Hitchcock’s död, men innan filmen gjordes. Anledningen till att filmen inte blev baserad på boken var att Bloch’s roman drev med slashergenren och Universal bestämde sig för att göra en egen version av Psycho II. Mannen som fick skriva manus var ingen mindre än Tom Holland (som medverkat i flera välkända filmproduktioner).

Nåväl. Hur är filmen då? Ärligt talat så… gillar jag faktiskt Psycho II mer än Psycho. Psycho II är mer skruvad, konstig och bisarr än den första filmen och Perkins gjorde visserligen bra ifrån sig i den första filmen, men gör ett betydligt mer lysande framträdande i den första uppföljaren. Man kan bokstavligt talat se hur hans karaktär bryts ner allt eftersom filmen går tack vare hans insats och bara det är en av filmens starka sidor. Spänningen och stämningen från den första filmen hänger kvar, men det är fåtalet gånger jag faktiskt börjar tappa intresset av vad som inträffar i filmen pga utdragna och halvsega scener. Och precis som i den första filmen avslutas det hela med en twist. Skillnaden är att i ettan får vi en längre förklaring till vad som inträffat, medans i tvåan får vi en väldigt kort förklaring som mest känns som något de slängt in för att de måste förklara vem som står bakom allting. Men… det fungerar och jag gillar det som inträffar precis efter twisten.

Jag föredrar hur som helst Psycho II före Psycho (även om man faktiskt måste ha sett Psycho för att hänga med i vad som har hänt i storyn) och rekommenderar den.

3 Comments

3 Responses to “Psycho II”

 1. Mahattma Larsson Says:

  Psycho 2 är en av dom bästa uppföljarna som gjorts. En klar favorit.


 2. J Says:

  Tvåan är en riktigt schysst rulle, yes. Och i min egen höga personliga åsikt den bästa i Psycho serien.


 3. H Says:

  Kniven i händerna! AAAAGGHHHH!!!


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud