| Subcribe via RSS

Le porte del silenzio (aka Door Into Silence)

augusti 18th, 2010 | Postad i Film, Thriller av J

Efter att ha deltagit på sin fars begravning beger sig Melvin Devereux (John Savage) ut på Louisiana’s vägar utan mål. När han hamnar i en trafikstockning pga en pågående begravning stannar en bil brevid hans med en mystisk kvinna (Sandi Schultz) bakom ratten. När polisen flaggar fram bilarna säger kvinnan ”Vi ses vid avfarten från Shrevenport.” och åker iväg. Inte långt därefter stöter han på en likbil som inte verkar vilja släppa förbi honom på vägen och börjar dyka upp överallt Melvin åker. Det dröjer inte länge förens Melvin börjar få underliga syner och sakta men säkert börjar han slungas in i en mardröm som inte verkar ha ett slut…… eller?

Om man tar sig en titt på IMDB’s profil av Lucio Fulci står det att Le porte del silenzio (eller Door Into Silence) var Fulci’s nästsista film (som kom 1991) och att Voci dal profondo (eller Voices From Beyond) var hans sista film som han regisserade (som kom 1994, enligt IMDB). Men tar vi sedan en kik på Wikipedia’s profil av Lucio Fulci ser vi att det snarare är tvärtom. Voci dal profondo kom samma år som Le porte del silenzio, men före den sistnämnda filmen. Vad som stämmer eller inte stämmer vet jag inte då jag inte hittat (eller rättare sagt inte orkat leta reda på) trivia om det här. Nåväl. Många säger att Le porte del silenzio är Lucio Fulci’s sista film, så… låt oss säga det. Lucio Fulci’s sista film är visserligen inte lika mäktig, äcklig och slaskig som hans tidigare filmer som han är mest känd för (exempelvis Zombi 2 (Zombie Flesh Eaters), Paura nella città dei morti viventi (City Of The Living Dead), E tu vivrai nel terrore – L’aldilà” (The Beyond), Quella villa accanto al cimitero (House By The Cemetery) eller Lo squartatore di New York (New York Ripper)), utan istället får vi en brainfuckfilm utan dess like…

Filmen har visserligen inga direkta vändningar i sig om vi bortser ifrån slutet, men händelseförloppet är så pass märkligt att man sitter och kliar sig i huvudet fram till ca 10 minuter innan slutet. Ingenting hänger ihop och flera sekvenser känns bara märkliga under filmens gång, men efter dess slut ramlar alla pusselbitar på plats och det hela övergår till ett ”Ahaaa!”. Att filmen inte innehar gore spelar inte så stor roll då filmen erbjuder en del spänning och har den där underliga stämningen och känslan över sig.

Filmen är givetvis inte felfri. Biljaktsscenerna ser ganska cheesiga ut och pågår lite, lite för länge, då spänningen dör ut av sig självt efter ett par minuters jakt. Vissa sekvenser i filmen känns väldigt osammanhängande också. Exempelvis en sekvens där vi först får se en biljakt på ett par minuter som slutar otroligt jävla tvärt och övergår till att vi får se våran ”hjälte” stanna av bilen och kolla kartan. Vad hände där emellan egentligen? John Savage är grym i sin roll, men… resterande skådisar skiftar. Vissa är bra, vissa borde inte fått ställa sig framför kameran överhuvudtaget. Och så vidare, och så vidare.

Le porte del silenzio kanske inte är Lucio Fulci’s bästa film (eller ens ett mästerverk), men jag gillar den faktiskt. Mycket tack vare att Fulci lyckats sulla till storyn så pass mycket som han gjort, men samtidigt knyter ihop det hela på ett riktigt snyggt sätt i slutet (som visserligen blir hyfsat förutsägbart de där 10 minutrarna innan, men ändå..). Jag rekommenderar den iaf och kommer säkerligen att se om den.

3 Comments

3 Responses to “Le porte del silenzio (aka Door Into Silence)”

 1. Mahattma Larsson Says:

  Mer Fulci på bloggen!!!!!!


 2. J Says:

  Jag har en hel hög Fulci rullar på lager, men desto mindre tid att se om dem. Kommer emellertid lite annat gottis väldigt snart från mig…


 3. J Says:

  Och med tanke på att jag har huvudet långt upp i arslet kom jag ju inte på förens nu i efterhand efter att ha skrivit det där svaret att jag faktiskt har recenserat en hel bunt med Fulci filmer, Larsson. Det är bara söka på Lucio Fulci så får du upp recensionerna. Enjoy…


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud