| Subcribe via RSS

Cobra

augusti 17th, 2010 | Postad i Action, Film av H

På 80-talet var som bekant den svenska filmcensuren i sitt esse. Filmer klipptes och förbjöds till höger och vänster. När farbror Stallone gjorde filmen Cobra 1986 gick ryktet att filmen var totalförbjuden i Sverige, men så var inte fallet. Warner tänkte helt enkelt att ”äh, det här går ju garanterat inte” så de skippade helt enkelt filmen. Mer än ett år efter USA-premiären ändrade man sig och klippte i filmen själva innan de lämnade in den för granskning. Faktiskt inte alls en ovanlig situation – det kostar ju pengar att få saker granskade. Ett förbud skulle innebära omklippning och ännu en granskning, alltså ännu mer pengar. Man snippade bort runt 3-4 minuter och fick filmen godkänd.

Intressant nog så var censurreglerna på den tiden inte anpassade för videomarknaden – det fanns ingen lag som sade att videofilmer måste vara granskade och godkända. Dock kunde man anmäla en utgiven videofilm för brott mot ”brottsbalkens regler om olaga våldsskildring”. Denna regel var den man nyttjade för att åstadkomma den stora videovåldskalabaliken i början av 80-talet där ett flertal filmer försvann från marknaden och videouthyrare åkte på böter (och kanske någon till och med fick fängelse, inte säker).

Vad dessa censurregler också innebar var att man ibland gav ut filmer som klippts på bio i oklippt version på video, exempelvis ”Jakten på den försvunna skatten”. Cobra släpptes först klippt på VHS, men inte långt efter släpptes den igen oklippt. Först 1999 blev filmen officiellt tillåten oklippt när man lämnade in filmen igen för granskning till DVD-släppet.

Filmen i sig är inte något speciellt – faktiskt är den inte särskilt bra. Jag vet inte heller riktigt vilket våld man skulle klippt bort, då det nästan är helt blodfritt och inte nämnvärt spännande. Skurkarnas motivation är oerhört vag och inte sällan sitter man och undrar varför folk gör som de gör. Den kvinnliga skurken har till exempel tusentals tillfällen att ta kål på Brigitte Nielsen, men väntar till sista sekunden och försöker skjuta henne på avstånd istället. En gammal rulle som har ett oförtjänt hårt rykte.

Sen var det ju som så att man gjorde ett spel av filmen till Commodore 64. Som med nästan alla gamla 64-spel är själva spelet bortglömt, men musiken lever kvar. Jag åtog mig det svåra uppdraget att testa spelet igen, såhär 24 år efteråt och… nej. Nej. Det är en sidescroller med hela TRE banor där man ska ta ihjäl diverse skurkar som kommer kutande. Förutom att spelet är extremt svårt så är det så pass ovarierat att det är att jämföra med att sitta i en hästhage och försöka vifta bort flugor.

Musiken som sagt, den lever kvar. Ben Daglish gjorde C64-musiken, men den är baserad på filmmusikens ”Skyline” av Sylvester Levay. Som av nån anledning inte är med i filmen. Nåväl. Här är de två låtarna, med sina motsvarande visuella element.

4 Comments

4 Responses to “Cobra”

 1. Vrångmannen Says:

  Men vad i…hrmph…lugn å fin nu. Cobra är en femma-isch för den är tuffast och dummast och fulast (George P Cosmatos hahahaha!). En skön kombo med ett tåsprättande summer soundtrack! 😀
  Annars en skön genomgång av tidernas filmcensur. Minns ju det där. Ringde ni också till Statens Biografbyrå och beställde tid för att vid resa till Stockholm besöka censuren och se det som klipptes bort? En klassiker!


 2. J Says:

  Cobra är ett stycke kalkon-klassiker och jag instämmer fullständigt på Vrångmannen.


 3. Surskägget Says:

  Femman! Feeeeeeeeeemmaaaaaaaaan!!! Cobra är tuffast på härligt 80-talsvis. Vilka oneliners! Tror faktiskt censuren inte gillade mycket av Cobras enmansarmépryl. M a o en polis ska inte vara domare, jury och bödel i ett. Sudden Impact råkade ut för samma pryl, liksom Robocop och andra liknande rullar. Så det var inte alltid våldet som nödvändigtvis klipptes bort/ner utan rena repliker som kunde visa prov på att Cobra tog lagen i egna händer. I don’t deal with psychos, I put ’em away! HAHAHAHAHA! Femman!


 4. H Says:

  Nej, nej, nej. Ni har alldeles fel. Förutom att det är ofattbart att Stallone och Cosmatos bara året innan gjorde First Blood part II, så är Cobra helt enkelt bara tafflig och inte på ett kul sätt. Jämför den med året innans Schwarzenegger (Commando) och Chuck (Invasion USA) och den bleknar bort, långt bort i horisonten där ingen bryr sig.

  Jag hade en Rambo-poster (pilbågen spänd vid vattnet), Commando-poster och en Cobra-poster på väggen hemma, och hade jag fått tag i en Invasion USA-poster hade den också suttit där.


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud