| Subcribe via RSS

Scum

september 13th, 2010 | Postad i Drama, Film av H

Fram till början av 80-talet i England placerade man ungdomsbrottslingar i anstalter kallade ”borstals” för så kallade ”borstal training”. Huruvida det gjorde ungjävlarna någon nytta tvistar de lärde om. En onämnd källa i Wikipedia säger: ”More often than not they were breeding grounds for bullies and psychopaths.”

1977 gjorde filmaren Alan Clarke en tv-film kallad ”Scum” om livet på en borstal. Det brutala innehållet ansågs för hårt för BBC, och filmen visades inte förrän på 90-talet. 1979 spelade han dock in filmen igen, den här gången som en biofilm.

Tre unga killar anländer till en borstal i handklovar. Carlin har förflyttats dit från en öppen anstalt efter att ha överfallit en vakt, och får snabbt veta medelst magsopor från sina nya övervakare vad de tycker om honom. Carlin var ”daddy” på sin förra anstalt, det vill säga den av de intagna som styr över de andra. På den nya anstalten finns förstås en annan daddy, något som Carlin kanske inte är helt nöjd med.

Scum” lider ingen brist på brutalitet och realistiska mänskliga reaktioner i en hopplös situation med konstant integritetskränkande där du straffas för varje felsteg du tar – och varför inte de rätta också? Är historien sann? Var det så här på en borstal på 70-talet? BBC ansåg att tv-filmen var ”för realistisk” men samtidigt ”fiktiv”, så vem vet? Det jag vet är att Scum är en riktigt bra film som jag kan rekommendera.

1 Comment

One Response to “Scum”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Scum (1977) / Scum (1979) Says:

    […] närmare på vad en borstal är, men de som vill ha lite mer information om dem kan kika på H’s recension av Scum, årgång 1979. Scum från 1977 blev skriven för BBC’s Play For Today dramaserie 1977, […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud