| Subcribe via RSS

C’est arrivé près de chez vous (aka Man Bites Dog)

september 29th, 2010 | Postad i Drama, Film, Komedi, Thriller av J

C’est arrivé près de chez vous (som betyder Det Hände I Ditt Grannskap) – eller Man Bites Dog som den är mer känd som internationellt – är en svart-vit film som blev producerad med en snålbudget av fyra filmstudenter, ledda av regissören Rémy Belvaux. Idéen bakom filmen tillkom från att spela in en dokumentär utan några pengar – vilket också försvårade inspelningen. Tack vare budgetproblem tog det dem ett år att göra klart filmen. Företaget fick slut på pengar flera gånger och inspelningarna fick lov att skjutas upp tills det att mer pengar hade kommit in. Många vänner och familjemedlemmar till filmmakarna bidrog till filmen, både bakom och framför kameran. Filmen fick slutligen åldersgränsen NC-17 av Motion Picture Association of America (MPAA) för grafiskt våld.

Nåväl. Filmens handling kretsar kring Benoît aka Ben (Benoît Poelvoorde), som tillsammans med ett gäng dokumentärfilmare gör en dokumentär om hans sadistiska och våldsamma vardag som seriemördare. Till en början är de tre dokumentärfilmarna opartiska i Benoît’s handlingar och står bara bredvid. Men allt eftersom inspelningarna fortskrider desto mer finner de sig själva i ett ökande kaotiskt våld som de plötsligt blir delaktiga i.

Jag har rätt lite att säga om den här filmen egentligen. Å ena sidan är det en bra film, å andra sidan är det en axelryckning. Den innehar en del våldsscener, men samtidigt koncentrerar sig filmen inte heller på våldet utan huvudpersonerna i filmen och deras handlingar. Skådespelarna gör enastående insatser och Poelvoorde är sjukt bra i huvudrollen – man får helt enkelt den där känslan av att han är helt sjuk i huvudet på riktigt. Den svart-vita bilden i filmen ökar trovärdigheten lite mer (då effekter så som blodstänk och blodpölar automatiskt blir färglösa så när som på en mörkaktig ton) och ger känslan av att man sitter och glor på en gammal halvsunkig dokumentär.

Nåja. Man Bites Dog är bra för vad den är och man kan egentligen inte klaga allt för mycket på den om man tänker på vad de hade för budget. Det är ingenting jag tänker rekommendera till ”vanliga” filmtittare, men de som är ute efter någonting lite annorlunda och udda, go ahead – kolla upp den. Jag avrundar den här recensionen med den här trivian:

Spoilervarning! Även om det aldrig är visat eller ens antytt i filmen att Benoît dödar en bebis hade originalpostern (som visas längre upp)  en bild där en bebis’ napp, tillsammans med stänkande blod, kommer från ett icke sebart mål i ändan av Benoît’s pistol. På de utländska release postrarna (utom Region 4/Australiensiska releasen) ändrades bebisens napp till en tandprotes (se bilden här brevid).

2 Comments

2 Responses to “C’est arrivé près de chez vous (aka Man Bites Dog)”

  1. Vrångmannen Says:

    ”Cinema! Cinemaaaa!” När den kom kändes den oerhört färsk och nyskapande. Jag har inte sett den på säkert 15 år så svårt att säga idag. Däremot drack man x-antal Dead Baby Boy efter att ha sett rullen. Oliven flyter upp när sockerbiten smält du vet. Hehehe.


  2. J Says:

    Givetvis! 🙂


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud