| Subcribe via RSS

Halloween (2007)

augusti 28th, 2007 | Postad i Film, Skräck/Rysare av H

HalloweenJag har inte sett någon annan film av Rob Zombie, men om det här är nåt att gå efter så är jag fullständigt ointresserad. Kom tillbaka, Eli Roth, allt är förlåtet. Halloween-remaken vi har här är verkligen riktig skit.

Var fan börjar man? Zombie gör så många misstag att man undrar om han vet någonting om film överhuvudtaget. Att göra en remake av en av skräckfilmens klassiker är ju en idiotisk idé till att börja med, så det viktigaste är ju att tillföra något nytt och inte bara göra en kopia.

Zombie väljer att börja filmen då Michael Myers är runt 10 år gammal, och bor i en minst sagt dysfunktionell familj där styvfadern är ett nersupet aggro och morsan strippdansös. Michael roar sig med att döda djur på sin fritid, och efter ett bråk i skolan slår han ihjäl en av bråkstakarna i skogen, går hem och mördar systern och styvfadern. Han hamnar på dårhus, där han möter doktor Loomis, men gömmer han sig bakom sina hemmagjorda masker och förblir tyst och inspärrad i femton år.

Fyrtio minuter in i filmen, så är vi där originalet börjar – Michael rymmer och ger sig av till sin hemstad. Rob Zombie har alltså valt att slösa bort nästan halva filmen på ett upplägg som vi redan vet, ungefär som att någon skulle göra en remake på Stjärnornas Krig och använda halva filmen till att dramatisera textscrollen i början. Härefter är filmen handlingsmässigt i stort sett identisk med originalet. Man återanvänder flera scener och repliker.

Det första felet man gör är att försöka ge Myers en bakgrund, en personlighet, ett utseende, ett motiv. Vad som följer på det är att han inte blir det minsta läskig. Han blir taskigt behandlad, sen hämnas han – okej, fine. Sen är han bara en snubbe i mask som mördar folk. Om man, som i originalet, inte vet vad som finns där och inte varför han gör det han gör, då får du en läskig uttryckslös maskerad galning som smyger runt.

Smyger, ja. Det är nåt som Myers inte gör här. Har du sett Hajen 4? I så fall vet du att i varje scen där hajen anfaller får du först veta att hajen är där, och följa hajens synvinkel när den simmer upp för att attackera. Blir du skrämd av det? Nej. Varje scen där Michael dödar någon är antingen extremt uppenbar, eller så får du helt enkelt se honom i bakgrunden smyga fram. Jävligt läskigt.

För läskigt är det verkligen inte. Det spelar ingen roll hur högt Zombie spelar sin ”nu är det riktigt skrämmande”-musik. Lite blod är det väl, men några smaskiga mordscener finns det inga. For fuck’s sake, han STRYPER en person! Verkligen tokläskigt! Den fullständiga avsaknaden av spänning i filmen är nästan förbluffande. Det händer ju saker i filmen som är potentiellt jättespännande, men det är bara… tråkigt. Det blir bara transportsträckor när man vet att Myers går in någonstans för att döda personen där.

Klyschorna haglar förstås. Paret som har sex, och så går den ena ut för att hämta öl, undrar vad som kommer hända nu? Myers blir skjuten, nu är han förstås död, vi går härifrån och lämnar kroppen, och så vidare. Malcolm McDowell i rollen som doktor Loomis är förstås en trafikolycka utan like, och en rad genrecameos ger mer suckar än jubel. Killen som spelar Myers som ung har däremot ett väldigt säreget utseende och är lite småläbbig.

Förstås har jag sett arbetskopian som läckt ut på nätet, och inte helt oväntat har Zombie fått göra ändringar och filma nya scener. På eget bevåg eller efter provvisningar? Tydligen ska man ändra slutet, samt tack och lov ta bort en fullständigt meningslös våldtäkt. Jag vet inte hur han ska kunna rädda filmen, och frågan är ju om det är hans egen idé att ändra saker eller om det är studiopress. Med tanke på hur filmen såg ut här så kan jag inte tänka mig att han har kapacitet nog att räta ut det här.

För att använda en klyscha själv: Se originalet istället. Den är iallafall läskig.

12 Comments

12 Responses to “Halloween (2007)”

 1. weeds Says:

  okej, asså zombie gjorde filmen för att göra om serien. för myers fyller 50år iår och hur snyggt är de om man fortsätter göra filmer om 20 år? skulle du bli rädd för en 70årig gubbe i halloween 14? nej, halloween filmerna har gott för långt, och zombie gör en remake. inte så påhittigt kanske, men helt okej film o bra för att sätta stopp på att göra en ännu halloween uppföljare.


 2. bent Says:

  Du menar alltså att det är bättre att göra en remake än att, oh I don’t know, en helt ny film?


 3. Rob zombie fan Says:

  Okej nu räcker det med dåliga kommentarer Rob har jobbat som en galning bara att göra filmen bra.
  Och vad är det för en skit kommentar att den nya Halloween är bara en skit film alltså förstår du inte vad en bra film är eller?
  Du lär dig att se bra filmer istället för uwe boll och Paul ws anderson filmer.


 4. bent Says:

  Hej, Rob zombie fan.
  1. Lär dig punktuation.
  2. Jag ger åtminstone en grundlig förklaring till vad jag tycker är fel med filmen. Varför tycker du att filmen är bra? Förutom att du förmodligen automatiskt tycker att allt Zombie gör är bra, med tanke på din signatur.
  3. Jag har sett Bloodrayne av Uwe Boll, och den var väl halvbra, i övrigt hittar du ingen Boll eller WS Anderson-film på bloggen. Vad det har med Halloween att göra vet jag inte.
  4. De flesta som sett Halloween sågar den. Du är i minioritet. Tyder det på att filmen är bra eller dålig? Ingetdera. Det betyder bara att färre gillar den. Jag tycker den var skitdålig, det är bara att du accepterar det. Life’s a bitch.


 5. Apa Says:

  Jag måste säga att Halloween är en besvikelse om man sett Devil´s Rejects, som var en ritkigt bra och snygg film om man kan bortse rent etiskt från vad filmen handlar om. En sak jag dock inte förstår i Rob Zombie fans kritik är polariseringen mellan Rob Zombie filmer och Wes Anderson. Jag tycker Rob Zombie är en bra regissör som kan bli riktigt bra. Jag tycker mycket om exploitation filmer tex överlag och älskar samtidigt Wes Andersons filmer. Har jävligt svårt att förstå varför ett gillande av Wes Andersons filmer skulle betyda att man inte kan uppskatta en riktigt bra slasher-film?


 6. bent Says:

  Pratar vi om Paul WS Anderson (AVP, Resident Evil) eller Wes Anderson (Royal Tenenbaums)? I’m confused.


 7. Rob zombie fan Says:

  Han menar nog Paul ws anderson men bent gillar du verkligen RE filmerna och AVP1 då är du ingen klok film tyckare
  Halloween 2007 är kanske inte den bästa Halloween film som har kommit ut men jag gillar den förresten dör loomis i den vanliga versionen jag har bara sett workprinten´s version.


 8. bent Says:

  Jag har inte uttryckt någon som helst åsikt om Paul WS Anderson, Wes Anderson, Resident Evil eller AvP, men jag kan lugnt säga att jag blivit långt mer underhållen av dom än av Halloween 2007.
  Och klok filmtyckare? Tjaa… jag har väl ingen mer ambition än att skriva vad jag själv tycker här. Mina recensioner ska väl inte ses som ”fin kritik” eller för den delen som nån sorts konsumentvägledning. Att man får kommentarer som håller med eller emot tycker jag är bra, för då får eventuella senarekomna läsare en mer nyanserad bild från fler synvinklar.

  Fast det är ju bara jag som har rätt förstås.


 9. aphuve Says:

  du skulle bli filmkritiker, du krisiserar ialla fall denna film på ett komiskt sät, men du vet inte riktigt hur mycket halloween- teamet har jobbat för denne film,.
  själv har jag några iderer till en michael vs jason rulle som jag tror skulle kunna bli rätt så bra(komentera det du)


 10. bent Says:

  Jag vill inte jobba som kritiker, då *måste* man ju skriva. Då blir det inget roligt.
  Klart de har jobbat med filmen – men det gör väl alla som gör en film? Man kan ju knappast bedöma en film utifrån det, eller hur? Det är ju slutprodukten som gäller.
  Michael vs Jason, ja varför inte? Men det krävs nog några riktigt bra idéer för att göra nåt intressant av mötet mellan två uttryckslösa två-meters mordmaskiner.


 11. Vrångmannen Says:

  Gillade inte Rob Zombies remake/nyinspelning. Visst han har försökt göra något annorlunda med den men den känns fan meningslös. Annars tycker Jag Zombie har en egen stil och hans tidigare rullar (Devils Rejects & House of 1000 corpses) är stabila och välgjorda ”skräckisar” även om dom inte faller mig i smaken direkt. Han har en egen stil helt enkelt vilket är schysst och slall premieras (eller vad fan man säger). Han borde ha gjort något lika originellt och annorlunda istället för att ge sig på en klassiker som faktiskt redan är mördad av åtskilligt sugiga uppföljare. Inget fel på Rob Zombie alltså, bara fel projekt enligt min mening.


 12. Vrångmannen Says:

  Hahaha! Fyra månader för sen med kommentaren ser jag meeeen tyckte det borde sägas.


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud