| Subcribe via RSS

Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape

januari 31st, 2011 | Postad i Dokumentär av J

Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape avhandlar just det titeln nämner; Video Nasties – dvs filmer som blev bannlysta i England under 80-talet. Huvuddokumentären (som ligger på strax över timmen) innehåller bland annat reflekterande intervjuer med exempelvis de brittiska regissörerna Neil Marshall (The Descent, Dog Soldiers, Doomsday) och Christopher Smith (Severence och Black Death) och avslöjande intervjuer med riksdagsledamoten Graham Bright och Geoffrey Robertson QC. Vi finner även en kartläggning av journalisten/författaren Martin Barker’s självständiga protester mot vad han ansåg vara ett hot mot de civilia rättigheterna och sällsynta arkivklipp med James Ferman (chefen för BBFC, 1975-1999) och Mary Whitehouse. Och mer som hör därtill.

Igenom dokumentären får vi höra om den explosionsartade entrén för VHS-spelare, introduktionen av den stränga brittiska censurens intrång, de hysteriska presskampanjerna som bröt ut angående våldsfilm och födseln av många karriärer som kom till igenom blod och videoband.

Är dokumentären intressant då? Ja. Det är den – iaf om man har någon form av filmintresse.. gärna att man har lite koll på äldre skräckfilmer (60 – 80-tal). Men samtidigt är det väldigt intressant att höra vad personerna som blir intervjuade har att säga – angående både censuren och hur mycket panik det egentligen var i landet tack vare våldsfilm. Jisses…

En sak som slog mig när jag såg på den här dokumentären var när någon (jag minns inte vem det var och kunde inte bry mig mindre) nämnde att personerna som gnällde över de här filmerna troligtvis inte hade sett på en skräckfilm sedan 40-talet eller liknande. Detta kan jämföras (om än kanske lite långsökt) med spelmarknaden för bara något år sedan, fram till dags datum. Föräldrar och äldre personer som egentligen inte kommer i kontakt med saken ifråga speciellt ofta skyller saker och ting som inträffar i samhället (mord, droger, vandalism etc) på dator- och tv-spel now days – men emellanåt också filmer, så klart. Det kan ju inte bero på att ungjävlarna inte blir ordentligt uppfostrade eller till och med har något fel i skallen från början, nej nej nej…

Hrm. Nåja. Som om inte den här dokumentären vore nog får man även med två bonusdiscar med 2 stycken väldigt långa klipp (4 och 3½ timme långa) där vi får se trailers för samtliga filmer (72 trailers, totalt) och kommentarer av flera personer, som också blev intervjuade i huvuddokumentären.

Kommentarbitarna är rätt intressanta till och från, även om jag redan känner till mycket av det de berättar om. Trailrarna är rätt kul att se på, även om det förekommer en och annan trailer som är helt värdelös – delvis tack vare att de visar FÖR MYCKET och spoilar en stor del av filmen, eller bara att trailern är tråkig och utdragen. Detta gäller dessvärre också kommentarbitarna. Emellanåt när de kommenterar kring en film som jag tycker ser helt värdelös ut (eller VET att den är helt värdelös) och de babblar på i all evighet känner jag hur det kliar i spola-fram-fingret – speciellt under bitarna då Emily Booth intervjuas, irriterande brudjävel.

Nåväl. Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape är en intressant, givande och bra dokumentär – och ska vi räkna ihop alla trailrar och dokumentären så har vi en speltid på strax över 8½ timme (!). Om man dessutom införskaffar sig DVD-boxen original ska man, enligt källor jag hittat på nätet, få sig över 13 timmar speltid (!!). Holy crap. Hur som helst; rekommenderas – åtminstone till de med fetisch för äldre skräck- och våldsfilmer.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud