| Subcribe via RSS

Demoni 3

april 10th, 2011 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Tre amerikanska collegestudenter är på resande fot igenom Brazilien på semester. Under resans gång medverkar en av ungdomarna i en bisarr voodoo cermoni och spelar in ljudet ifrån den med en bandspelare. Senare när deras jeep pajar intill ett litet plantage i djungeln utanför Rio stöter de på ett par som bjuder in dem till deras residens. Residensen råkar dock ha varit platsen för ett slavuppror för 150 år sedan och när snubben som medverkade vid voodoo cermonin spelar upp bandet släpper han lös krafter som väcker sex döda mörkhyade slavar som blev avrättade under upproret på en kyrkogård en bit ifrån residensen. Collegestudenterna och residenserna blir de döda slavarnas mål för att utkräva hämnd för deras död…

Demoni 3 – eller Black Demons som den också är känd som – är en riktigt rutten Umberto Lenzi rulle ifrån 1991. Oftast brukar Lenzi’s namn pryda rätt våldsamma och slaskiga filmer, Demoni 3 är mestadels bara tråkig och långdragen. Visserligen är det någon enstaka gorescen, men Lenzi har gjort betydligt slibbigare filmer än det här skräpet. Effekterna är, så klart, rätt usla och makeupen ser allt annat än övertygande ut. Händelseförloppet är utdraget till det yttersta och det börjar faktiskt inte röra på sig ordentligt förrän mot slutet av filmen, även om även det var tråkigt. Skådisarna håller dock lite högre standard än vad de brukar i Lenzi’s filmer, men samtidigt är deras karaktärer helt blåsta och man skymtar förbi en del klichéer (t ex bilen som vägrar att starta eller tjejen som ramlar och inte tar sig upp även om hon inte gjort illa sig).

Som nog många vet har gamla italienska skräckisar oftast en massa besynnerliga aka-titlar runt om i världen. Dèmoni filmerna är så klart inte ett undantag för det här. Redan 1987 – 1988 var Lamberto Bava involverad i 4 á 90 minuter långa TV-filmer under samlingsnamnet Brivido giallo – som räknas som någon form av miniserie. Filmerna (Una notte al cimitero aka Graveyard Disturbance, Per sempre aka Until Death, La casa dell’orco aka The Ogre och A cena col vampiro aka Dinner With A Vampire) har så klart ingen som helst koppling till Dèmoni filmerna, mer än att den tredje filmen (La casa dell’orco) har aka-titeln Demons 3: The Ogre, i bland annat USA och Sverige (jag har en kopia av filmen så jag vet). 1989 släpptes en film som hette La chiesa aka The Church, och många fans av italiensk skräckfilm påstår att just denna är Demons 3. Enda kopplingarna till Demons filmen den har (vad jag vet iaf) är att Dario Argento var involverad i manusskriptet och Michele Soavi (snubben i metallmasken i första Demons) stod för regin. 1991, samma år som den här filmen släpptes, kom en film som hette La Setta aka The Sect – som har aka-titeln Demons IV: The Sect i Japan. Återigen har filmen inget som helst med Demons filmerna att göra.. mer än att Argento och Soavi är inblandade i manus och regi. La Setta är för övrigt en jävla skitfilm – jag såg den för en massa år sedan och stängde av efter halva filmen. Tvi fan.

Nåja. Demoni 3 av Umberto Lenzi var, är och förblir en jävla skitfilm – även om man faktiskt kan se vissa kopplingar till de riktiga Dèmoni filmerna och att man på sätt och vis faktiskt KAN säga att det här är den riktiga tredje filmen i serien, även om den är helt värdelös. Skippa och se de två första istället.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud