| Subcribe via RSS

Hellraiser: Revelations

december 16th, 2011 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

De två vännerna Nico (Jay Gillespie) och Steven (Nick Eversman) beger sig iväg till Mexiko för att knulla, supa och leva rövare. Beväpnade med en videokamera dokumenterar de deras framfart i Mexiko, tills det att de stöter på en mystisk gubbe som ger dem en liten metallisk pusselbox…

Ett par månader senare, efter det att de två ynglingarna försvunnit spårlöst och bara lämnat kvar den lilla metalliska pusselboxen och inspelningarna efter sig, samlas deras familjer för att äta middag. Mitt under middagen inträffar någonting oväntat; Steven kommer instapplande och pratar en massa osammanhängande svammel. Vart har han varit? Och vart är Nico? Och hur kommer det sig att han inte är sig själv?

När jag fick veta att det kommit en nionde film i Hellraiser serien trodde jag fanimej inte mina ögon (yeah, jag läste om den). Med tanke på hur de senaste 4 filmerna varit (med ett litet undantag för 5an och 8an, som jag faktiskt tyckte var okej för vad de var) var mina förhoppningar om att Hellraiser: Revelations skulle vara ens sebar var ungefär lika låga som Lidl’s priser. Och när jag dessutom fick syn på IMDB att det inte var Doug Bradley som spelade Pinhead i den här Hellraiser filmen, utan Stephan Smith Collins sjönk mina förhoppningar ännu lägre.

Nu i efterhand, när jag faktiskt sett filmen, så måste jag säga att jag blev förvånad; den var inte så brutaldålig som jag först inbillat mig. Det är verkligen inte ett mästerverk som de två första filmerna och inte lika bra som den tredje och fjärde, men den är en av de starkare delarna av ”den nya generationen” Hellraiser filmer (dvs film 5 – 9). Det är dessutom den första filmen i serien sedan Bloodline (4) som är menad att vara en Hellraiser film och inte en hastigt omskriven orelaterad skräckfilm, samtidigt som det är den första filmen i serien sedan Hellbound (2) som faktiskt målar upp cenobiterna och deras bakgrundsstory så som Clive Barker ämnade.

Skådisarna är hyfsade, men blir bitvis rent utsagt irriterande (speciellt Eversman, som spelar över något överjävligt under vissa scener). Effekterna är bra, men används i min mening på tok för lite samtidigt som vissa av dem känns lite grann som en dedikation (eller kanske bara rip-off) till den första Hellraiser filmen. Filmens story är ganska slängig och hänger man inte med så lär man sitta och klia sig i huvudet i slutet av filmen, vilket också bidrar till att filmen inte blir nämnvärt spännande på något som helst sätt. Å andra sidan, vem fan bryr sig då det är den nionde filmen i serien?

Víctor García (Return To House On Haunted Hill, Mirrors 2) har hur som helst gjort ett hyfsat jobb med den här nionde filmen i serien. Även om den inte är perfekt så är det en duglig film att kika på och är betydligt bättre än flera av de andra uppföljarna. Förhoppningsvis dör serien med den här filmen, så remaken (som det varit tal om i ett par år nu) äntligen kommer.

Recensioner på de tidigare filmerna: 1, 2, 3, 4, 4 (workprint version), 5, 6, 7, 8.

Tags: , ,
No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud