| Subcribe via RSS

Xtro

januari 17th, 2012 | Postad i Film, Sci-Fi, Skräck/Rysare av J

Det har gått tre år sedan Tony’s (Simon Nash) far, Sam (Philip Sayer), försvann spårlöst. Enligt Tony blev han bortförd av utomjordiska varelser, men ingen tror så klart på den lille gossen utan avfärdar hans berättelse som något för att kunna bearbeta det som hänt. Rachel (Bernice Stegers), Tony’s mor, tror att Sam har stuckit för en ny kvinna och startat om på ny kula – och har givetvis gjort det samma.

Rachel och Tony har flyttat ihop med Rachel’s nya karl, Joe (Danny Brainin) – vilken Tony har svårigheter att acceptera som sin ”pappa”. Saker och ting blir inte bättre när Sam plötsligt dyker upp, utan något som helst minne om vad som hänt honom. Det visar sig emellertid snart att Sam inte är den han var när han försvann och börjar påverka Tony på minst sagt ruskiga sätt…

Xtro är klart en av de mest underliga filmer jag har sett på senare år. Till en början verkar det vara en ganska typisk sci-fi skräckis, men ju längre in i filmen man kommer desto konstigare blir den. Många saker som inträffar i filmen känns helt orelevanta för filmens story och får mig mest att undra om manusförfattaren gick på LSD eller någon annan form av hallucinogen drog då det hela blir väldigt osammanhängande och några förklaringar erbjuds aldrig. Vi som tittare får sitta som dumma spån när sluttexten kommer och klia oss i huvudet, helt enkelt.

Skådespelarna är rätt bra dock och de flesta av dem har den där kraftigt brittiska accenten. Effekter och makeup ser till större delen bra ut och imponerar (kanske mest för att jag förväntade mig lågbudgetklass på effekter och eventuell makeup). Filmens story är ju bra och ganska standard för en 80-tals sci-fi rulle, men tack vare allt annat skit som händer runt om själva storyn så hamnar den ganska mycket i skymundan och glöms därmed också lätt av (iaf jag började undra vad filmen egentligen handlade om ungefär en timme in i filmen). Två saker som dock kan vara småkul att veta om Xtro är att filmens regissör, Harry Bromley Davenport, regisserade hela Xtro trilogin, samtidigt som Robert Shaye (producent bland annat bakom A Nightmare On Elm Street filmerna) producerade den här första filmen.

Xtro är, som sagt, klart en av de mest underliga filmer jag har sett på senare år (om inte överhuvudtaget till och med) och fick mig mest att undra över en massa saker. Filmen i sig är väl egentligen inte dålig, bara det att händelseförloppet känns så osammanhängande och konstigt att jag varken vet om jag gillar eller hatar den. Xtro är en sån där film man bör se själv för att bedömma om det är något för en eller inte.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud