| Subcribe via RSS

The Twilight Zone (Säsong 1, 1959) (Blu-ray)

december 22nd, 2011 | Postad i Komedi, Skräck/Rysare, Thriller, TV av H

Om du inte har hört talas om ”Twilight Zone”, då har du förmodligen inte hört talas om nånting i hela ditt liv. Den klassiska tv-serien från 1959-1964 har blivit ett begrepp, titellåten världskänd (fast den kom först i säsong två) och ett flertal remakes (bland annat 80-talsversionen recenserad här) har utförts.

I slutet av 2010 började man ge ut originalserien på blu-ray, och vilken uppenbarelse! Inte trodde man att en tv-serie från denna tid filmades så väl! Kolla in den här detaljjämförelsen mellan den gamla DVD-utgåvan och blurayen (klicka för förstoring):

Denna säsong ett består av 36 halvtimmesavsnitt och det är förstås av varierad kvalité. En del odödliga klassiker blandas med en del lite mer fantasilösa historier. Allt som oftast kan det kännas lite förlegat och teatraliskt, men ibland bidrar det bara till känslan.

Avsnitt som ”The monsters are due on Maple Street” är tidlösa idéer som alltid funkar, och har ett meningsfullt budskap. Andra historier som ”I shot an arrow into the air” kör med stela moralkakor framförda med urvattnade scenarios. Det är som sagt lite hit-and-miss, men det är mest hittar utom när man försöker sig på komedi, då funkar det nästan aldrig.

Att det är klassisk tv, det är det ju ingen diskussion om. Vad du än tycker om själva programmet kan man inte hävda något annat än att det hade något som inget annat episoddrama tidigare haft. En stor del av framgången kan attribueras till Rod Serling, skaparen och presentatören.

Flera av historierna från originalet blev nyinspelade i senare upplagor av serien. Den jag mest lade märke till här var ”The After Hours” om kvinnan som efter stängningsdags i ett varuhus får det lite spännande. Denna version funkar hyfsat, men 80-talsversionen är ett av avsnitten jag minns allra bäst med en bra stämning som kryper mot ett skräckfyllt slut.

Blu-rayen är inte bara remastrad, den är fylld med extramaterial. Man får pilotavsnittet, såväl som två av historierna i inspelningar gjorda i andra tv-program från samma tid. Ljudet är mycket fint remastrat, men man får även det orörda originalljudet, såväl som spår med isolerad musik. Massor av kommentarsspår, intervjuer och radioteater-versioner finns det också. Dessutom har man sparat på alla trailers för andra program som följt på avsnitten, en skön detalj.

Jag kan inte annat än rekommendera detta till fans av serien, och nu är det bara att börja plöja säsong två…

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud