| Subcribe via RSS

The Shining (US Cut, Blu-ray)

september 23rd, 2011 | Postad i Film, Skräck/Rysare av H

Det är ganska lönlöst att sitta här och skriva en beskrivning av filmen ”The Shining”. Känner du inte till den så förtjänar du en rak höger, och så är det bara att sätta sig och se filmen. Dessutom visar du att du hatar vår site eftersom du inte läst J:s recension av både den långa och den korta versionen.

Nåväl. När ”The Shining” släpptes i Amerikat var den ungefär 146 minuter lång. Tre veckor efter biopremiären ville Kubrick dock ändra i filmen och klippte bort ungefär två minuter i slutsekvensen. Dessa två minuter är sedan dess inte del av någon version av filmen.

Filmen gick sådär på de amerikanska biograferna. Inför den internationella releasen kapade Kubrick bort en halvtimme för att öka tempot och tajta till filmen, och det är med största sannolikhet den versionen du sett och är van vid. Faktum är att än idag, även på de senaste bluray-utgåvorna, finner du bara den korta versionen i Europa och den långa versionen i USA. Värt att notera är att Kubrick såg den korta versionen som ”director’s cut”.

En dag satt jag som brukligt är och noggrant läste varje millimeter av tv-tablåerna. Det gör ni väl också? Det är väl normalt? Eller? …ja, i alla fall så såg jag att Canal+ skulle visa filmen, men reagerade på att sändningstiden var lite väl tilltagen. Det visade sig att de visade den långa versionen, helt utan fanfarer och festivitet. Hade jag jobbat på C+ skulle jag haft en annonskampanj där jag basunerat ut den exklusiva premiären av den helt osedda versionen i Sverige. Nåja.

Jag spelade in filmen från C+, tankade olagligt och orädd ner den amerikanska bluray-skivan, plussade ihop den svenska texten och satte min okultiverade flickvän i soffan bredvid mig. Jag minns inte vad hon tyckte om filmen så ni får nöja er med min åsikt.

Den långa versionen är helt överlägsen. There you have it. Flera viktiga scener som hjälper backstoryn och fördjupar karaktärerna och deras relation finns här, såväl som bitar som hjälper upp stämningen och förklarar viktiga händelser. Detta är den riktiga filmen. Du som älskar den korta versionen bara måste se originalet.

Blurayen är toppen. Bild och ljud är finemang och extramaterialet är intressant. Min favorit är Wendy Carlos, mannen/kvinnan som gjort filmmusiken som talar om och spelar upp olika stycken som gjorts för filmen. Ett givet köp. Eller som i mitt fall, nerladdning. Elaka pôjk!

1 Comment

One Response to “The Shining (US Cut, Blu-ray)”

  1. Metz Says:

    Första gången jag såg den trodde jag att jag sniffat lim. Visste då inte att det fanns en längre version och hade kanske sett den europeiska 20 gånger. Trodde jag blivit knäpp.


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud