| Subcribe via RSS

South Park: Bigger, Longer & Uncut (Blu-Ray)

oktober 14th, 2009 | Postad i Film, Komedi, Musik, Tecknat/CGI av H

South Park Bigger Longer UncutNär South Park-filmen kom 1999 så var vi lyckliga. TV-serien hade blott gått i två säsonger, och enda sättet att se serien var att tanka hem usla RealVideo-versioner, men vi såg det ändå, om och om igen. Vi trodde aldrig att filmen ens skulle visas i Sverige, och när vi lyckades tanka hem en screener var lyckan fulländad och vi såg filmen, om och om igen. När filmen ändå kom på bio gick vi på premiären och sjöng med i alla låtarna, till de andra tre besökarnas förtret. Sen såg vi filmen igen på bio någon dag senare. Fast vi hade filmen hemma alltså.

När jag sen köpte filmen på DVD så hade jag väl sett den 10-15 gånger redan. Man kan säga att jag sett sönder filmen. Jag började tappa intresset för filmen ungefär 15 minuter in, där Mr Mackey börjar sjunga It’s Easy, Mmmkay?. Jag såg första kvarten några gånger till, men jag har inte sett ens på det de senaste 6-7 åren.

Nyss släpptes filmen på Blu-Ray, nu med ett nytt kommentarsspår med Matt Stone och Trey Parker, och det lät ju intressant så den köpte jag. Jag gick direkt på kommentarsspåret utan att passera Gå. De öppnar med att säga ”det är tio år sen vi gjorde filmen, vi har gjort 150 tv-avsnitt sedan dess, och vi minns faktiskt nästan ingenting”. Det är ju en bra början.

Runt en halvtimme in så medger de att de kommer på nåt mer att säga, så de börjar ta in diverse folk som befinner sig i huset som var med och gjorde filmen, men det sägs ändå inte så värst mycket. Totalt sett får man lite intressant information, men för det mesta är det inget man inte kan läsa på t.ex. IMDb. Censurspektaklet man hörde så mycket om runt filmen verkar vara helt begränsat till sheisse-scenen och att originaltiteln ”All hell breaks loose” stoppades för att ordet ”hell” inte får vara med i titeln på en tecknad film.

Kvalitetsmässigt är blurayen helt okej. Bilden är ren och fin, men på grund av den enklare tekniken de använde då är den långt ifrån lika skarp som t.ex. säsong 12 var i HD. Man kan också se en lätt telecine-wobble ibland. Ljudet är finfint, och den Kanada-franska och spanska dubben har – till skillnad från den Europa-franska dubben – även sångerna översatta. Lite underhållande att lyssna på.

Det övriga extramaterialet är som på den gamla DVD:n, dvs videon till What Would Brian Boitano Do? med DVDA (i 480i) och tre trailers (i HD). Jag finner bluray-utgåvan av South Park-filmen sålunda vara godkänd, men inte vad den kunde varit med ett mycket mer intressant kommentarsspår. Omslaget är rätt fult också.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud